08/12/2009 20:17
Anayasaya dayalı olarak kurulan ve devletin bazı üst düzey temsilcilerinden oluşan kurul. Görev ve yetkileri 1983 yılında yeniden düzenlenen Milli Güvenlik Kurulu, cumhurbaşkanının başkanlığında, başbakan, genelkurmay başkanı, milli savunma, iç işleri, dış işleri bakanları, kara, deniz ve hava kuvvetleri komutanlarıyla jandarma genel komutanından oluşur. Milli Güvenlik Kurulu, anayasanın 118. maddesi gereğince kurulmuştur.

Kurul toplantılarına üyeler dışında, gündemin özelliğine göre ilgili bakan ve kişiler de çağrılarak bilgi ve görüş alınabilir. Milli Güvenlik Kurulu genel sekreteri toplantılara katılır; ama oylamaya katılamaz.

Kurul ayda bir kez olağan toplantısını yapar. Ayrıca cumhurbaşkanının gerekli gördüğü ve başbakan ya da genelkurmay başkanının önerilerini uygun bulduğu hâllerde olağanüstü de toplanabilir. Kurul toplantıları cumhurbaşkanının başkanlığında yapılır. Kurula cumhurbaşkanının katılmadığı zamanlarda başbakan başkanlık eder. Kurulun gündemi cumhurbaşkanı tarafından düzenlenir.

Gündemin hazırlanmasında başbakan ve genelkurmay başkanının önerileri dikkate alınır. Kurul üyesi bakanlarla öteki bakanların, gündeme girmesini istedikleri konular, başbakanın da görüşünü alarak Milli Güvenlik Kurulu genel sekreteri aracılığıyla cumhurbaşkanına iletilir. Ayda bir kez toplanan kurul, ulusal güvenlikle ilgili konularda hükümete görüşlerini sunar. Milli Güvenlik Kurulunun kararları öneri niteliğindedir. Bu kararlar ancak bakanlar kurulu tarafından benimsendiği takdirde uygulamaya konulur. Eğer Milli Güvenlik Kurulunun kararı bir yasa değişikliğini gerektiriyorsa bakanlar kurulu tarafından hazırlanacak yasa tasarısı meclise sunulur. Meclisin tutumuna göre sonuç belirlenir.

Önceki
Önceki Konu:
Milli Gelir
Sonraki
Sonraki Konu:
Milli İrade

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu