08/12/2009 20:17
Osmanlı Devleti'nin temsilcisiyle İtilâf Devletleri adına İngiltere temsilcisi arasında 30 Ekim 1918'de Limni adasının Mondros Limanı'nda imzalanan antlaşma. Osmanlı Devleti, 24 maddeden oluşan bu anlaşmayı imzalamak zorunda kalmıştır. Bu antlaşmanın başlıca maddeleri şunlardır:

İstanbul ve Çanakkale boğazları açılacak, sınır ve iç güvenlik dışında bütün askerler terhis edilecek. Bütün savaş gemileri teslim edilecek.

İtilâf Devletleri kendi güvenlikleri tehdit altına girerse Osmanlı topraklarına asker çıkarabilecek.

İtilâf Devletleri'nin merkez üssü İstanbul olacak.

Toros tünelleri ve bütün demir yolları İtilâf Devletleri askerleri tarafından denetime alınacak.

Osmanlı orduları en yakın İtilâf Devleti komutanlarına teslim olacak.

Bu koşullar oldukça ağır olmasına rağmen Osmanlı Devleti, siyasal görüşmelerle koşulların hafifletilebileceğini düşünüyordu. Ne var ki antlaşma imzalandıktan kısa bir sonra işgaller başladı. Önce İngilizler sonra Fransızlar Güneydoğu Anadolu topraklarını işgal etmeye başladılar. Daha sonra İtalyanlar Muğla ve Antalya'ya asker çıkardılar. Yunanlılar, İngilizlerin de desteğini alarak 15 Mayıs 1919'da İzmir'e çıktılar. Ayrıca İtilâf Devletleri'ne ait gemiler İstanbul Boğazı'na girip daha geniş kapsamlı işgal hazırlıklarına başladılar.

İLGİLİ KONULAR

Osmanlı Devleti, I. Dünya Savaşı, Kurtuluş Savaşı

Sonraki
Sonraki Konu:
Mimar Sinan

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: