08/12/2009 20:17
Görünür mor ışıkla X-ışınları arasındaki görünmez elektromanyetik ışınlara verilen ad. Mor ötesi ışınların dalga boyu aralığı 400 nm ile 4 nm arasındadır. Bu ışınlar da Güneş ışınlarının bir bileşenidir (%5'ten daha az) ama yapay olarak da üretilebilirler.

Güneşteki mor ötesi ışıma üç banda ayrılır: deri hastalıkları ve deri kanserine yol açan UVA (320-400 nm) ışınları; yaz aylarında gücü artan ve güneş yanıklarına neden olan UVB (280-320 nm) ışınları ve çok güçlü ve oldukça zararlı UVC (280 nm altı) ışınları.

UVB ve UVC ışınlarının çoğu ozon tabakası tarafından emilerek yeryüzüne ulaşması önlenir. Bu tabakadaki bir incelme bu zararlı ışınların daha fazlasının yeryüzüne ulaşmasına neden olur. Bu tabakadan geçebilen ışınlar bina ve araç camlarıyla havadaki tozlar, su ve duman tarafından tutulur.

Az miktarda güneş ışığı sağlıklı bir yaşam için gereklidir. D vitamini mor ötesi ışınların ergosterol üzerindeki etkisiyle üretilir. Raşitizm hastalığının iyileştirilmesinde doğal ve yapay mor ötesi ışıktan yararlanılır. Bu ışınlar ayrıca mikropları öldürdüğünden dolayı steril ortamların yaratılmasında yaygın kullanılır.

İLGİLİ KONULAR

Ozon Tabakası, Kızıl Ötesi Işın

Önceki
Önceki Konu:
Momentum
Sonraki
Sonraki Konu:
Morfin

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: