08/12/2009 20:17
Kurtuluş Savaşı'nın sonunda 11 Ekim 1922'de Türkiye, İngiltere, Fransa ve İtalya temsilcilerinin Mudanya'da imzaladığı ateşkes antlaşması. Sakarya Zaferi'nden sonra Türk orduları Büyük Taarruz hazırlıklarına başladı. 26 Ağustos'ta tüm hazırlıklar tamamlanmış olarak taarruz başladı. Yunan Ordusu büyük bir bozguna uğradı. 30 Ağustos sabahı başlatılan topçu atışıyla Yunan ordusu yenildi ve hızla geri çekilmeye başladı. Bunun üzerine Türk ordusunun başkumandanı Mustafa Kemal, "Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz'dir, İleri!" komutunu verdi. 9 Eylül'de İzmir, ardından Bursa Yunanlıların elinden alındı. Böylece Kurtuluş Savaşı'nın silâhlı mücadele süreci tamamlanmış oldu.

Türk ordusu Batı Anadolu'yu kurtardıktan sonra Boğazlar ve Trakya'ya yöneldi. Türk ordusunun bu yönelişinden çekinen İtilâf Devletleri savaşmaya yanaşmadılar. İngilizler İstanbul ve Boğazlar için savaşmaktan yanaydılar ama Fransızlar ve İtalyanlar onları desteklemedi ve ordularını geri çekti. Onların tercihi siyasi yollarla bu sorunu çözmekti.

3 Ekim 1922'de ateşkes görüşmeleri başladı. Bunun için Türkiye, İngiltere, Fransa ve İtalya temsilcileri Mudanya'da bir araya geldi. Uzun süren sert tartışmalardan sonra 11 Ekim 1922'de Mudanya Ateşkes Antlaşması imzalandı. Bu antlaşmaya göre, Doğu Trakya, Meriç Irmağı'nın sol tarafına kadar en kısa sürede Yunan orduları tarafından boşaltılacak ve Türkiye'ye teslim edilecek. Boğazlar ve İstanbul, TBMM yönetimine bırakılacak. Barışın imzalanmasına kadar İtilâf Devletleri'ne ait kuvvetler İstanbul'da kalabilecek.

Mudanya Ateşkes Antlaşması, birçok askeri zaferden sonra kazanılan siyasi bir zaferdir. Böylece Trakya ve İstanbul savaş yapılmadan kazanılmış oldu. Ayrıca Misakımilli sınırları içinde kalan ülke toprakları kurtarılmış oldu. Bu ateşkes antlaşmasından sonra Lozan'da yapılacak olan barış konferansının hazırlıkları başladı.

İLGİLİ KONULAR

Kurtuluş Savaşı

Önceki
Önceki Konu:
Musul Sorunu

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: