08/12/2009 20:18
Toplum adamı ve yazar. Büyük Çerkes sürgününde önce Makedonya'ya (1864), sonra da Anadolu'ya (1878) göç etmek zorunda kalmış olan "Xidzetlv" adlı bir Adige ailesindendir. 1919 yılında Düzce'de doğdu. Babası Mehmet Refik, annesi Müslimet'dir.

İlk ve Orta okulu Düzce'de okuduktan sonra Eskişehir Hava Lisesi'ni bitirdi(1939). Askeri pilot olarak 1951 yılına kadar Türkiye'nin çeşitli yörelerinde görev yaptı. Sonra ordudan ayrılarak Türk Hava Yolları’na girdi ve ölümüne kadar sivil pilot olarak burada çalıştı. Avrupa'ya ve Mısır, Sudan, Suudi Arabistan, Suriye, Ürdün, İsrail, Lübnan, Kıbrıs gibi ülkelere yaptığı görev uçuşları sırasında bu ülkelerdeki Kafkasyalılar ve onların örgütleri arasında ilişkiler kurulmasında yararlı oldu. 1960'lı yıllarda Avrupa ve Yakındoğu ülkelerinde yeniden örgütlenmeye çalışan "Kuzey Kafkasya Milli Merkezi"nin Genel Sekreteriydi. 1961'de Ankara'da oluşturulan "Kuzey Kafkasya Kültür Derneği"nin kurucusu ve ilk başkanıdır. "Paris Bloku" (Sovyet Mahkumu Milletlerin Kurtuluş Birliği) adlı örgütün 1962 Temmuz'unda Münih'de toplanan kongresine Kuzey Kafkasya Milli Merkezi adına katılmış ve Kuzey Kafkasyalıların güncel sorunlarını ve davalarını başarıyla dile getirmişti. Tüm antikomünist kişi, örgüt ve yayınlarla sürekli bir ilişki içindeydi. Buna bağlı olarak, Türkiye'de milliyetçi-sağ kesimi destekleyen "Son Havadis", Yeni İstanbul", "Yeni İstiklal", "Serdengeçti", "Düşünen Adam", "İslam", "Hilal", "Mücahit", "Ölçü", "Hür Söz", 'Türk Yurdu", "Türk İzi", "Azerbaycan", "Kırım" vs. dergi ve gazetelerde Kafkasya ve Sovyetler Birliği ile ilgili çok sayıda yazıları yayımlanmıştı. 1964 yılında Almanya'ya yaptığı bir görev uçuşu dönüşünde, uçağının Ankara yakınlarında bir tepeye çarpması sonucu genç yaşta öldü.

ESERLERİ

Kitap halindeki eserleri: "Şeyh Şamil-Şimali Kafkasya İstiklal Mücadeleleri" (Ankara 1958), "Kuzey Kafkasya ­ Hürriyet ve İstiklal Davası" (Oğlu A. Hazer Hızal'ın adıyla yayınlanmıştır, Ankara 1961), "Kuzey Kafkasya'da Sovyet-Rus Vahşeti-1944 Faciası" (Konferans Notları, Ankara 1964).

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu