08/12/2009 20:17
Baklagiller (Fabaceae) familyasından tek yıllık bir tarım bitkisine ve bunun yenilebilen tohumlarına verilen ad. Fasulye ve bezelye gibi baklagillerden olan nohut da, kurutulmuş tohumları yenen yararlı bir bitkidir. Asya kökenli olan bu bitki, başta Hindistan, Akdeniz ülkeleri, Afrika, Orta ve Güney Amerika olmak üzere dünyanın birçok yerinde ve Türkiye'de çok eskiden beri yetiştirilir.

Nohut, 60 santimetreye kadar boylanabilen bir yıllık çalımsı bir bitkidir. Sık dallı gövdesinde bir sapın iki yanına karşılıklı olarak dizilmiş yaprakçıklardan oluşan tüysü yapraklar bulunur. Yaprakların koltuğundan çıkan beyaz ya da kırmızımsı, kelebek biçimli çiçekleri, tek tek ya da ikisi üçü bir arada açar. Protein ve nişasta deposu olan nohut tanelerinin besin değeri yüksektir. En çok yemek yapılarak ya da kavrularak ve özellikle çocukların çok sevdiği leblebi denen kuru yemiş olarak tüketilir. Taneleri toplandıktan sonra geriye kalan kuru kısımları da hayvanlara yem olarak verilir.

Önceki
Önceki Konu:
Noktalama
Sonraki
Sonraki Konu:
Nesin, Aziz

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu