08/12/2009 20:17
Karadeniz bölgesinde yer alan il. Yüz ölçümü 6001 km2, nüfusu 887 765 kişi (2000), il plâka kodu 52'dir. İlçeleri: Merkez, Akkuş, Aybastı, Çamaş, Çatalpınar, Çaybaşı, Fatsa, Gölköy, Gülyalı, Gürgentepe, İkizce, Kabadüz, Kabataş, Korgan, Kumru, Mesudiye, Perşembe, Ulubey ve Ünye'dir.

İl toprakları, birçok akarsu tarafından bölünmüş dağlık bir alandır. En önemli dağları: Giresun Dağları ve Canik Dağları'dır. Dağlık alanların yüksek kesimlerinde geniş yaylalar vardır. Ordu ilinde bulunan akarsuların tümü Karadeniz'e dökülür. En önemli akarsuları, Melet Çayı, Bolaman Çayı ve Fatsa Çayı'dır. Kıyı kesimleri oldukça girintili ve çıkıntılıdır. En önemli çıkıntısı Perşembe ilçesinin yer aldığı yarımadadır. Bu yarımadada bulunan Vona koyu ilin doğal limanıdır.

Ordu ili, Karadeniz bölgesinin bol yağışlı ılıman ikliminin etkisi altındadır. Doğal bitki örtüsü açısından Türkiye'nin en zengin bölgelerinden biridir. Dağların Karadeniz'e bakan kısımları geniş ormanlık alanlarla kaplıdır.

Ordu halkının büyük çoğunluğu kırsal kesimde yaşar. İl ekonomisi tarıma dayalıdır. Fındık üretimi ve ticareti en önemli gelir kaynağıdır. Üretilen diğer ürünler, mısır, patates, lâhana, buğday, arpa ve elmadır. Ekime elverişli alanlar çok azdır. Bu nedenle hayvancılık gelişmiştir. En çok yetiştirilen hayvanlar koyun ve sığırdır. Ayrıca arıcılık da oldukça önemlidir. Ülkenin en çok bal ve bal mumu üreten illerinden birisidir. Kıyı kesimlerinde balıkçılık yapılır.

İlde sanayi pek gelişmemiştir. Daha çok tarıma dayalı sanayi ve tekne yapım yerleri vardır. Yer altı kaynakları açısından çok zengindir. İl topraklarında kurşun-çinko, bakır, demir ve manganez yatakları vardır.

Ordu ilinin yüksek kesimleri dağcılığa ve kampçılığa uygundur.

İlgi çekici yerleri:

Çınar Suyu ve Küçükkertil Orman İçi Dinlenme Yerleri ile Çambaşı Yaylası ve Ünye Çamlığı'dır. Karadeniz kıyısında bazı doğal plâjlar bulunur. Orta Camisi olarak da bilinen İbrahim Paşa Camisi, Hamidiye (Hükümet) Camisi, Yalı (Aziziye) Camisi ile Konstantin, Mustafa Bey, Yusuf Ağa, Soğuksu ve Çürüksulu Ali Paşa çeşmeleridir. İl toprakları düzlüklerden oluşan dar bir kıyı şeridiyle hemen geride yükselmeye başlayan Kuzey Anadolu Dağları'nın kıyı sınırlarını kapsar. İl topraklarını Giresun Dağları ile Canik Dağları engebelendirir. Dağların yüksek kesimlerinde yer alan ve hayvancılık açısından önem taşıyan yaylalarda kampçılık ve dağcılık da yapılır. Doğal bitki örtüsü bakımından zengin olan dağlar ormanlarla kaplıdır. İl topraklarının sularını toplayan Melet Çayı, Bolaman Çayı ve Elekçi Deresi Karadeniz'e dökülür.

Önceki
Önceki Konu:
Okyanusya
Sonraki
Sonraki Konu:
Oslo

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu