08/12/2009 20:18
Millet Partisi Eski Genel Başkanı Osman Bölükbaşı 1911 yılında Hacıbektaş'ta doğdu.Türkiye'deki öğreniminden sonra, yüksek öğrenimini, Fransa'da tamamlayan Bölükbaşı, yurda astronomi ve matematik öğretmeni olarak dönmüştür. 1945 yılında siyasi hayata atılmış, Demokrat Partinin ileri gelenleri arasına girmiştir. Fakat bir yıl sonra Hikmet Bayur, Fevzi Çakmak ve D.P. muhalif grubundan olan öteki Milletvekilleri ile D.P. den istifa ederek 1946 yılında Millet Partisi'ni kurmuştur. Millet Partisi içinde güzel konuşmalarıyla ile ün yapmış. Hikmet Bayur'un genel başkanlığında görev almış 1950 seçimlerinde Kırşehir'den milletvekili seçilmiştir. Heyecanlı ve doğru konuşmasıyla halkın teveccühünü kazanan inen Bölükbaşı, zaman zaman yaptığı konuşmaları ile D.P. iktidarını acı acı tenkid etmiş, bu yüzden hapse bile atılmıştır. 1957 seçimleri sırasında da hapse atılan Bölükbaşı, seçimler sonunda Millet Partisi'den tekrar tek milletvekili olarak Meclis'e girmiştir. Siyasi hayatı boyunca kurulan kabinelerde görev almamıştır. İhtilalden sonra partisinin ayakta kalmasını sağlamış 1961 genel seçimlerine 57 milletvekili ile Meclise girmiştir. Daha sonra partinin gidişini beğenmeyerek adı Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi olan partiden ayrılarak, yeniden Millet Partisi'ni kurmuştur.1973'de parti Genel Başkanlığından partiden ve Milletvekilliğinden istifa etmiştir.

- - - - - - - -

Farklı bir kaynaktan derlenen biyografisi:

1913 yılında Hacıbektaş'ta doğan Türk Siyasetinin renkli simalarından Osman Bölükbaşı, Fransa'da Nancy Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü'nde öğrenim gördü. Daha sonra Türkiye'ye dönen Bölükbaşı, önce Kandilli Rasathanesi'nde asistan, sonra Haydarpaşa Lisesi'nde öğretmen olarak görev yaptı.

1946'da Demokrat Parti'ye (DP) girerek siyasete atılan Bölükbaşı, 1947'de DP'den ayrıldı. Bir yıl sonra Millet Partisi'nin (MP) kurucuları arasında yer aldı.

İsmet İnönü ve Celal Bayar'a komplo düzenlemek iddiasıyla 1949'da tutuklanan Bölükbaşı, bir süre sonra serbest bırakıldı.

159’LUK

1950 seçimlerinde Kırşehir'den MP'nin tek milletvekili olarak Meclis'e girdi. MP'nin, laikliğe aykırı davrandığı gerekçesiyle 1953'te kapatılması üzerine bir grup eski MP' liyle Cumhuriyetçi Millet Partisi'ni (CMP) kurdu ve genel başkan oldu.

1954'te yeniden Kırşehir ilinden milletvekili seçilince DP hükümeti, Kırşehir'i ilçe yaptı.

Bölükbaşı 1957' de TCK 159 kapsamındaki 'Meclis' in manevi şahsiyetini tahkir ve tezyif' suçunu işlemekle suçlandı. Dokunulmazlığı kaldırılan Bölükbaşı 2 Temmuz 1957'de tutuklandı. İtiraz üzerine 23 Temmuz'da tahliye edilen Bölükbaşı, yeniden tutuklanarak cezaevine kondu. Bölükbaşı, 149 gün tutukluluğun ardından 29 Kasım'da tahliye oldu.

Kırşehir'in Haziran 1957'de il yapılmasından sonra ekimdeki seçimlerde Bölükbaşı ve CMP'li arkadaşları yine Meclis'e girdi. 1958'de DP'ye karşı güçbirliği oluşturmak için CMP'nin Türkiye Köylü Partisi ile birleşmesiyle kurulan Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'nin (CKMP) Genel Başkanlığı'na getirilen Bölükbaşı, 1959'da 10 ay hapse mahkûm edildi. 27 Mayıs'tan sonra da Kurucu Meclis üyeliğine seçildi.

1961 genel seçimlerinin ertesinde koalisyon hükümetlerine katılmayı reddeden Bölükbaşı, 1962 yılının haziran ayında CKMP, İsmet İnönü' nün kurduğu 2. koalisyon hükümetine katılınca 28 milletvekiliyle partiden ayrılarak 2. kez Millet Partisi'ni kurdu ve partinin genel başkanlığına getirildi. Bölükbaşı 1972' de genel başkanlıktan ayrılarak yerini eski Genelkurmay Başkanı Cemal Tural'a bıraktı. Bölükbaşı, 9 Eylül 1973'te de milletvekilliğinden istifa edip politikayı bıraktı.

Bu dönemde de aslında siyasetten uzak dursa da bazı partilerin siyasi etkinliklerine katıldı. Bölükbaşı 6 Şubat 2002 tarihinde uzun süredir tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

8 SAAT 35 DAKİKALIK KONUŞMA

Siyasetin renkli simalarından Bölükbaşı aynı zamanda hem rekorlar hem de nüktelerle anılan bir siyasetçiydi. Düzce’de yaptığı bir konuşma tam 8 Saat 35 dakika sürmüştü. Bir kamyoncunun Düzceden çıkın yükünü İstanbul’a boşaltıp geri dönmesi boyunca konuşan bir politikacı Osman Bölükbaşı ve kamyoncu hayretle şu ifadeleri kullanıyor hatibe:

“Beyim bu nasıl iştir! Sabah buradan kereste yükledim, konuşuyordun. Yükümü İstanbul'a boşaltıp geldim, halen konuşuyorsun...”

NÜKTELER

‘Her şeye, herkese, hatta kendine bile’’ muhalif olan Bölükbaşı'nın eleştirelerinden herkes nasibini alır.

Muhalefetini 1965 yılında TRT'ye de yönelterek kuruma ‘‘Tırt’’ ismini takar ve lakabı ‘‘Tırt Osman’’ a çıkar.

İş adamlarını da eleştirir:

‘‘Ah benim aslan görünüşlü, tavşan yürekli büyük sermayem...’’

Bölükbaşı bir yurtdışı seyahatinde ‘‘Atalarınızın Viyana kapılarında ne işi vardı?’’ sorusuna hedef olur. Sektirmeden yanıtlar bu önyargılı soruyu:

‘‘Haçlı Seferlerine iade-i ziyaret.’’

Önceki
Önceki Konu:
Dede Korkut
Sonraki
Sonraki Konu:
Şeyh Edebali

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu