08/12/2009 20:18
1936 yılnda Mersin'de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Mersin'de tamamladı. Gazi Eğitim Enstitüsü Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirdi. Ortaokul ve liselerde öğretmenlik yaptı. TRT'de çevirmenlik, şube müdürlüğü, Tv metin yazarlığı ve müşavirlik yaptı. Şiir ve çevirilerinden dolayı ödüller aldı. Pek çok gazete ve dergide şiir ve yazıları yayımlandı.

ESERLERİ

Şiirleri, Kargı, Tutanaklar, Kiraz Zamanı, Karşı Yazgı, Rüzgâra Yazılıdır, Elmanın Tarihi, Kentler, Yedi Deryalar Geçsin, Siyasetnâme, Eski Şiirler, Hayat Bilgisi, Zorba ve Ozan, Başak ile Terazi, Canyelekleri Tavandadır, Burçlar Kuşağı, Güneş Saati, Gürlevik, Gündönümsü, Yazın Sesi, Yağmur Taşı, Tohum Ölürse adlı kitaplarında toplandı.

HAKKINDA YAZILANLAR

Şiir antolojilerine kızgın şair

VAHAP MUNYAR

Hürportreler Hürriyet 2002 İlavesi

Mersinli olmasının bir etkisi var mıdır bilmem, ama Özdemir İnce edebiyat dünyasında ‘Akdeniz şairi’ olarak da tanınır. AMAN Allahım...

Genel Yayın Yönetmenim Ertuğrul Özkök'ün çektiği tombaladan bana Özdemir İnce'yi yazmak düştü.

Önce bir küçük bilgi vereyim, neden bu kadar telaşlandığımı anlayın.

Baktığım kayıtlar beni yanıltmıyorsa Özdemir İnce'nin tam 21 şiir kitabı, dördü kuramsal olmak üzere 11 deneme kitabı yayımlandı. Yunan ve Fransız edebiyatından çok sayıda şiir çevirileri var. Şiir ve yazılarının çevrildiği dil sayısı 20'ye yakın...

Edebiyat eleştirmeni değilim. Yazıları, şiirleri, kitapları üzerine söz söylemek bana düşmez.

Öyleyse ne yapmalı?

Özdemir İnce gibi bir üstadı kırmadan bu işin üstesinden nasıl gelmeli?

En iyi yol biraz gazetecilik yapmak. Dostlarından tüyo almak, onun farklı yönlerini Hürriyet okurlarına yansıtmak.

Çünkü, şiirlerini, diğer kitaplarını zaten okurları biliyor.

Özdemir İnce, Mersinli. O, doğduğu büyüdüğü kenti unutmayanlardan.

Sel felaketinden bir süre önce Mersin'i hem ekonominin, hem de edebiyat dünyasının gündemine yeniden soktu.

Mersinli olmasının bir etkisi var mıdır bilmem, ama Özdemir İnce edebiyat dünyasında ‘‘Akdeniz şairi’’ olarak da tanınıyor.

Bunda hem Yunan şiirinden yaptığı çeviriler, hem de bölge şairlerini çatısı altında toplayan kuruluşlara üyeliği rol oynuyor.

İnce, birçok uluslararası şair ve yazar kuruluşlarına üye. Uluslararası platformda Türk şiir ve edebiyatının tanınmasına katkı yapıyor.

Biraz da Özdemir İnce'nin gazetecilik yönünden söz edelim...

Bir kere TRT'nin ‘‘çekirdek kadrosu’’ndan. TRT'de uzun yıllar dış haberlerden metin yazarlığına, daire başkanlığından genel müdür müşavirliğine uzanan görevlerde bulundu. 1982'de TRT'den emekliye ayrıldı.

Ertuğrul Özkök, Özdemir İnce'den Hürriyet'in yurtdışı okurlarına ‘‘Türkiye'den değişik bir pencere’’ açmak amacıyla yararlanmak istedi. Yararını da gördü.

Ardından haftasonu yazılarıyla Hürriyet'in tüm okurlarıyla buluştu.

Şimdi de Özdemir İnce'yle ilgili iki dedikodu verip, yazıyı bitireyim.

Birincisi, titizliği... Yaptığı işe o kadar titizlikle sarılıyor ki, O'nun bu titizliği Ertuğrul Özkök'ü bile zorluyormuş! Hatta Özkök, kendisinden talepte bulunurken iki kere düşünüyormuş!

İkincisi de O'nu üzen bir antoloji... Yeni yayımlanan bir antolojide Özdemir İnce'ye, ‘‘kendini iyi pazarlayan şair’’ benzeri bir tanımlama yapmaya kalkmışlar... Bu tanımlama Özdemir Bey'i çileden çıkarmış. Onlara ‘‘Beni bu antolojiden çıkarın’’ diye ultimatom çekmiş.

Ohh... Yazıyı bitirdim. Üzerimden büyük yük kalktı.

Umarım Özdemir İnce'yi incitecek bir pot kırmamışımdır.

İyi yıllar...

- - - - - - - -

Farklı bir kaynaktan derlenen biyografisi:

Mersin'de doğdu. Gazi Eğitim Enstitüsü, Fransız Dil ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirdi. Ögretmenlik, çevirmenlik ve yayın danışmanlığı yaptı.

Sonraki
Sonraki Konu:
Özdemir Asaf

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu