07/01/2014 15:00
Alm. Papageienkrankheit (f), Fr. Psittacose (f), İng. Psittacosis. İnsanlara da bulaşabilen bir kuş hastalığı. Psittakozis, ornithozis gibi isimleri de vardır. Hastalığın âmili, virüsler ve riketsialardan sonra sıralanması gereken “Bedsoniae” grubundan olan mikroorganizmalardır. Bedsonia grubu hücre içi paraziti olmakla birlikte, yapıları sebebiyle bakteri enfeksiyonları arasında incelenirler.

Hastalık Güney Amerika’da papağanlar arasında yaygın olmakla birlikte ülkemizde de bulunmaktadır. Hastalığın kaynağı papağan ve evcil kuşlardır. Bunlardan insanlara geçer ve insandan insana da bulaşması mümkündür. Hastalığa kadınların daha fazla yakalanması evde kuşlarla daha fazla ilgilenmelerindendir. İhtiyarlarda yaptığı hastalık öldürücü olabilmektedir.

Hastalığın kuluçka süresi ortalama olarak on gün kadardır. Hastalık genellikle âniden yükselen ateş ve titreme ile başlar. Şiddetli başağrısı, ışıktan korkma, boğaz ağrısı, mîde bulantısı, şiddetli halsizlik vardır. Burun kanaması, öksürük, balgam, bâzan kırmızı renkte deri döküntüleri görülebilir. 2-3 hafta içinde şifâ husûle gelir. Nekahat devresi uzun sürer. Ağır seyreden vak’alarda hastada şok hâli, şuur bozukluğu, bulantı ve kusma vardır. Bunlarda ölüm oranı % 10-30’u bulur.

Tedâvide yatak istirahatı, tetrasiklin grubu ilâçlar, kortizon türevleri verilir. Ayrıca rahatlatıcı tedâvi uygulanır. Hastalığın önlenmesinde evcil kuşların kontrolü gerekir.

Önceki
Önceki Konu:
Gılgamış
Sonraki
Sonraki Konu:
Fethi Tevetoğlu

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu