08/12/2009 20:17
(1822 Dole, Fransa - 1895 Sait - Cloud, Fransa) Fransız kimyacısı ve mikrobiyoloğu. Louis Pasteur, İsviçre sınırına yakın küçük bir kasabada doğdu. Genç yaşta kimyaya ilgi duymaya başladı. Paris'te öğrenimini tamamladıktan sonra, fen bilimleri alanında doktora yaptı.

Stereo kimyanın öncüsü olan Pasteur, Fransa'da bira, şarap ve ipek sanayilerinin gelişmesine de katkıda bulundu. Pasteur, 1848'de Dijon Lisesinde fizik dersleri vermeye başladı, kısa bir süre sonra Strasbourg Üniversitesinde kimya profesörü oldu. Ardından 1854 yılında Lille Üniversitesi Fen Fakültesi dekanı oldu. Bu dönemde yaptığı araştırmalar sonucunda, mayanın, havasız bir ortamda da kendisini yeniden üreten bir canlı olduğu kuramını ortaya koydu.

1857 yılında Paris'teki Yüksek Öğretmen Okulunun Bilimsel Araştırmalar yöneticiliğine atandı. Araştırmalarına büyük bir hızla devam eden Pasteur, besinlerin; mikropların kendiliğinden üremesiyle değil, havada bulunan ve çürümeye neden olan mikroplarla temas etmesi sonucu bozulduğunu kanıtladı. Bunun üzerine besinlerin bozulmasını engelleyici bir yöntem geliştirdi. Bu yönteme, Louis Pasteur'ün adından yola çıkılarak, pastörizasyon adı verildi. 1868'de kısmi felç geçirdi; ancak araştırmalarına devam etti ve kuduz, şarbon, tavuk karası gibi hastalıkların aşılarını buldu.

Önceki
Önceki Konu:
Vejetatif Çoğalma
Sonraki
Sonraki Konu:
Mide

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu