Alm. Aubergine (f), Fr. Aubergine (f), İng. Aubergine, eggplant. Familyası: Patlıcangiller (Solanaceae) Türkiye’de yetiştiği yerler: Memleketimizde yetiştirilen bir kültür bitkisidir.

Sebze olarak yenilen, mor renkli, uzunca silindirik veya yuvarlak bir yaz sebzesi. Vatanı tropik Hindistan’dır. Sıcak memleketlerde yetiştirilir. Orta ve kuzey Avrupa’da çok az tanınmış olmasına rağmen, memleketimizde yazın çok yaygın yenen bir sebzedir.

Patlıcan, bol gübreli topraklarda iyi yetişir. Daha çok fideden yetiştirilir. Patlıcanın uzunca olanlarına daha çok kemer patlıcanı, yuvarlak olanına tophâne veya bostan patlıcanı adı verilir. Patlıcanın az çekirdekli veya çekirdeksiz ve eti yumuşak olanı makbuldür. Çeşitli yemekler ve turşusu yapılır. Hadîs-i şerîfte patlıcan meth olundu ve zeytinyağlı yapınız buyuruldu.

Önceki
Önceki Konu:
Lenfanjit
Sonraki
Sonraki Konu:
Tellür

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu