08/12/2009 20:17
Evaporit fasiyesi gelgit üstü ve kara içi gölcülüğü ortamında gelişir. Gelişen ortamda sabkha, tabii tuzlar ve tuz düzlükleri görülür. Bu kuşakta ısı en azından mevsimsel olarak yüksek olacağından kuraklık hakim olur. Jips veya ahhidrit oluşumları çökelme ve diyojenez yoluyla meydana gelir.

Gelgit arası ve gelgit üstü bölgelerde karbonat çamur düzlükleri egemendir. Bu düzlüklerde oluşan mikritik algal karbonat tortullarını, kurak bölgelerde sabkha evaporitlerine derecelenir. Gelgit kanal dolgularına ait kırıntılı kireçtaşı (tane taşı) arakatkıları yersel olarak bulunur.

Şelf bölgesinin yüksek enerjili ve kıyı yakını sığ kesimlerinde oolidler ve iskeletsel kumlar ile bunların oluşturduğu yüksek dokusal olgunluktaki kireçtaşları çökelir. Diğer taraftan şelf kıyısı boyunca resifler ve diğer organik karbonat yığınakları yaygın olarak gelişebilir. Kıyıya koşut olarak dizilen resiflerin karaya bakan taraflarında lagünler açılır. sınırlı su dolaşımına sahip lagünlerde vake taşı, biyomikritik ve palmikritikten oluşan kireçtaşları egemendir.

Açık şelf ve platform düzlüklerinin kıyıya yakın bölgelerinde tane taşı, kıyıdan uzak bölgelerinde, dalga tabanının altında, vake taşı ve biyomikritik kireçtaşları egemen olarak çökelir. Malusca, bivalvia, foraminifer, mercan, alg, brakyapad ve ekinidlere alt iskeletsel bileşenler platform tipi karbonatlarda yaygın olarak bulunur.

Derin düzlüklerde oluşan karbonatlar çoğunlukla koyu renkli, ince katmanlı, laminalı ve ince şelf arakatkılıdır. Çört arakatkılarına olağan olarak rastlanır. Katman düzlemleri boyunca nektonik veya pelojik organizma kalıntıları yaygın görülür. Bunun dışında makrofosil olarak graptolitler, ammonitler ve sünger içerebilir.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: