08/12/2009 20:17
(1902 Selânik - 1963 Moskova) Türk şairi. Kısa bir süre Galatasaray Lisesinde ve Nişantaşı Numune Okulunda okudu. Heybeliada Bahriye Okulunu bitirerek deniz subayı oldu. Kurtuluş Savaşı'nda Anadolu'da lise öğretmenliği yaptı. Moskova'da ekonomi ve sosyoloji okudu. Gazetelerde, dergilerde ve film stüdyolarında çalıştı. Politik makaleler, fıkralar, öyküler, romanlar ve oyunlar yazdı. Yazılarından ötürü İstiklâl Mahkemesinde 15 yıl hüküm giydi. Hopa Ceza Evinde yattı. 1938'de Harp Okulundaki bir olayla ilgili görülerek yargılandı, toplam 28 yıl 4 aya mahküm edildi. İstanbul, Ankara, Çankırı, Bursa ceza evlerinde 12 yıl hapiste kaldı. Yaşamını tehlikede gördüğü için Türkiye'den kaçtı. Bükreş'e ve Moskova'ya gitti. Bu nedenle Türk vatandaşlığından çıkarıldı. Yaşamının kalan bölümünü Bulgaristan, Polonya ve Rusya'da geçirdi. Moskova'da kalp durması nedeniyle öldü. Mezarı Moskova'dadır. 13 yaşındayken ilk şiiri Selvilikler, Yeni Mecmua'da yayımlandı. Rusya'da Rus ozanı Mayokovski ile tanıştı. Ondan etkilenerek serbest ölçüyü benimsedi. Ülkemizde içerik ve tema bakımından toplumcu yeni şiirin öncüsü oldu. "Amaç için sanat" ilkesinden hareket etti. Günümüz ozanlarından çoğu onun açtığı çığırdan yürüdüler.

Nâzım Hikmet, materyalist olmasına karşın duygu yönü güçlü, anlatımı içten ve sarsıcı yapıtlar yazdı. En gerçekçi şiirlerinde bile ince bir romantizmin tadı bulundu. Anadolu halkının toplumsal gerçeğini coşkulu bir anlatımla haykırdı. Dizelerinde sağlam bir iç uyum oluşturmaya özen gösterdi. Nâzım Hikmet'in yapıtlarının basılması, yayılması ülkemizde uzun zaman yasaklandı. Yapıtları ancak 1965'ten sonra Türkiye'de yayımlanmaya başlandı. Oyun, roman, mektup, fıkra, masal türünde yapıtları da vardır.

Başlıca yapıtları şunlardır:

Şiir kitapları; 835 Satır, Jokand ile Si-Ya-U, Varan 3, 1 + 1 = 1, Sesini Kaybeden Şehir, Gece Gelen Telgraf, Taranta Babu'ya Mektuplar, Portreler, Simavna Kadısı Oğlu Şeyh Bedreddin Destanı, Saat 21-22 Şiirleri, Kurtuluş Savaşı Destanı, Dört Hapishaneden, Rubailer, Yeni Şiirler, Memleketimden İnsan Manzaraları, Kuva-yi Milliye, Son Şiirleri; oyunları; Kafatası, Bir Ölü Evi Yahut Merhümenin Hânesi, Unutulan Adam, Ferhat ile Şirin, Sabahat, İnek, Ocak Başında Yolcu, Yusuf ile Menofis; romanları; Kan Konuşmaz, Yaşamak Güzel Şey Be Kardeşim; fıkraları; İt Ürür Kervan Yürür; masalları; Sevdalı Bulut; mektupları; Kemal Tahir'e Mapushaneden Mektuplar, Oğlum, Canım Evlâdım, Memedim, Vâ-Nü'lara Mektuplar.

Önceki
Önceki Konu:
Necatigil, Behçet
Sonraki
Sonraki Konu:
Nasrettin Hoca

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: