08/12/2009 20:18
Toprağa verildiği gün, gazeteler memleketin “büyük bir inkılapçı,ateşli bir milliyetperver, temiz bir politikacı ve devlet adamı, samimi bir halkçı, canlı bir hatip ve doktor” kaybettiğini yazdılar.

1893’te Rodos’ta doğan Reşit Galip İzmir İdadisi’ni ve Tıbbiye’yi bitirdi (1917). Öğrenciyken gönüllü olarak Teşkilat-ı Mahsusa içinde Balkan ve I. Dünya savaşlarına katıldı. 1919’da Anadolu'ya.geçti; Kütahya’nın Tavşanlı kazasında halk sağlığı üzerine çalışmalar yaptı, pratik bilgiler içeren kitaplar yazdı. Kütahya Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti' nin kurulması için uğraştı.

1925' te Aydın'dan milletvekili seçildi. 1925' teki Şeyh Sait ayaklanmasından sonra kurulan İstiklal Mahkemesi üyeliğine seçildi. Üniversite Reformu'nu gerçekleştirmek üzere Eylül 1932’de atandığı milli eğitim bakanlığından, anlaşmazlığa düşünce, Ağustos 1933’de ayrılmak zorunda kalıdı. Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti ve Türk Dili Tetkik Cemiyeti'nin kuruluşlarında etkin olan Reşit Galip son günlerine kadar dikkatini bu alanlarda yoğunlaştırdı.

Aydın Milletvekili Dr. Reşit Galip 5 Mart 1934'te zatürreeden öldü.

Önceki
Önceki Konu:
Fahrettin Altay
Sonraki
Sonraki Konu:
Ariel Şaron

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu