08/12/2009 20:17
(1937 Tikrit, Irak - ) Irak'ın devrik diktatörü. Fakir bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babasının ölümü nedeniyle annesi ve akrabaları tarafından büyütüldü. 1955'te Bağdat'a gelerek muhalefetteki Arap milliyetçisi bir hareket olan Baas Partisine katıldı ve politikaya ilk adımını attı. Kısa sürede partide önemli görevler aldı. 1959'da Irak'ın asker kökenli devlet başkanı Abdül Kerim Kasıma bir suikast girişimini organize etti. Bu başarısız denemenin ardından Mısır'ın başkenti Kahire'ye kaçan Hüseyin, burada parti faaliyetlerini sürdürürken hukuk eğitimi aldı. 1963'de Bağdat'a döndü ve Baas Partisi'nde Genel Sekreter Yardımcısı görevine getirildi. Ancak zamanla Baas Partisi'yle arasındaki görüş ayrılıkları derinleşmeye başladı. Bu nedenle bir süre sonra ceza evine gönderildi.

1968 yılında yapılan darbe Saddam'ı da hapisten kurtardı. Parti içinde hızla yükselen Saddam, taviz vermez kararlılığı ve sertliği sayesinde, Baas'ın en önemli yapılarından olan Devrim Konseyi Kuruluna girdi. Zamanla konumunu iyice pekiştirdi ve Başkan Ahmet Hasan Bekri iktidarının perde arkasındaki asıl güç kaynağı oldu. 1979 yılında bir darbeyle iktidara el koydu. İlk iş olarak da muhaliflerine karşı acımasız bir karalama kampanyası başlattı.

1980 yılında Saddam kendisini Arap dünyasının liderliğine taşıyacağını düşünerek, Batı'nın da desteğiyle İran'a savaş açtı. Ancak istediği sonuca ulaşamadı. 8 yıl süren savaş yüz binlerce insanın ölümüne yol açtı. İki ülkenin ekonomisi de büyük zarar gördü. Savaş bittiğinde her iki taraf da başlanılan noktadaydı.

İran Savaşı'ndan umduğunu kazanamayan Saddam, bu kez gözünü Küveyt'e çevirdi. 1990'da Irak birlikleri Küveyt'i işgal etti. Irak'ı geri çekilmeye ikna etmek için yürütülen çabalar sonuçsuz kalınca, baştan beri işgali kabul etmeyeceğini açıklayan ABD, Çöl Fırtınası adı verilen saldırıyı başlattı. Birinci Körfez Savaşı olarak adlandırılan bu savaş, Irak'ın ağır yenilgisiyle sonuçlandı. Savaş sonunda ateşkes imzalandı ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu, Irak'a ambargo uygulama kararı aldı.

Ambargo kararının ardından gündem, bu kez, Irak'la, Irak'ın ajanlıkla suçladığı Birleşmiş Milletler denetçileri arasındaki satranç oyununa sahne oldu. Körfez Savaşı sonrası imzalanan antlaşma uyarınca ülkesinin kitle imha silâhlarından arındırılmasını koşulsuz kabul eden Saddam Hüseyin, bir süre sonra "ABD ajanı" olmakla suçladığı denetçilerin görev yapmasını engellemeye başladı. Olayı, Irak'a yeniden saldırıyı gündeme getirinceye kadar tırmandıran Saddam Hüseyin, sonra ani bir manevrayla denetçilere izin verdi. Bu olay 1997-2000 yılları arasında birkaç kez tekrarlandı ve sorun çözülemedi. 2002'de ABD açıkça devirmekten söz ettiği Saddam Hüseyin'e karşı uluslar arası bir kampanya başlattı. Kampanyanın ardından 2003 yılında, ABD ve İngiltere'nin önderliğinde gerçekleştirilen İkinci Körfez Savaşı'yla Saddam hükümeti devrildi.

Önceki
Önceki Konu:
Saban
Sonraki
Sonraki Konu:
Sadrazam

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu