21/04/2014 12:00
Alm. 1. [fiz.] Oszillation, Schwingung (f), 2. [ast.] Libration (f), Fr. 1. [fiz.] Oscillation (f), 2. [ast.] Libration (f), İng. 1. [fiz.] Oscillation 2. [ast.] Libration. Değişken veya periyodik titreşimli bir hareketin, kendisini tekrara başlamadan önceki bütün değişik durumların tamamlandığı, bir tam periyoduna salınım denir. Bir sarkaç ağırlığının bir salınımı, tekrar harekete başladığı bir noktadan bu ilk durumuna aynı hızla gidip gelmesidir. Bir salınım için geçen zamana periyod ve sâniyedeki salınım sayısına da frekans denir. Bu târifler, periyodik, yâni tekrarlı olmayan hareketlere tam mânâsıyla uygulanamaz.

Elektrikte zamanla değişen akım ve gerilimler söz konusu olduğunda yukarıdaki târifler burada da geçerlidir. Elektronikte çeşitli uygulamaları olan akım ve gerilim salınımlarının, değişimlerinin tekrarlanma süresine yine periyod denir ve (T) ile gösterilir. Periyod (sâniye, milisâniye (ms), mikrosaniye (ms) veya nanosâniye (ns) ile ölçülür. Sâniyede periyod sayısına frekans (f) denir ve T periyodu s (saniye) cinsinden olmak şartıyla f= 1/T (Hertz) şeklinde hesaplanır.

Periyodik salınımlar içinde sinüzoidal değişimi olanlar ayrı bir önem taşır. Böyle bir değişim, meselâ akım için söz konusu ise I= I max. Sin (wt+j) şeklinde formüle edilebilir. Buradaki üç büyüklük (I max, w, j) alternatif akımı belirler. I max çarpanı bu değişimin alacağı en büyük değeri, yâni genliği gösterir. w= 2pf olup, açısal frekanstır. j’ye de faz açısı denir.

Sonraki
Sonraki Konu:
İmam

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: