08/12/2009 20:17
(M.Ö. 4 Cordoba, İspanya - M.S. 65 Roma, İtalya ) Romalı filozof, devlet adamı ve tragedya yazarı. Seneca, M.Ö. 5 yılında İspanya'nın Cordoba kentinde doğdu. Varlıklı bir ailenin çocuğuydu. Küçük yaşta eğitim amacıyla Roma'ya gönderildi. Orada felsefe ve hitabet eğitimi aldı. Sağlık durumu dolayısıyla, bir süre Mısır'da kalan Seneca, daha sonra Roma'ya giderek avukatlık yapmaya başladı. Tavırları, İmparator Caligula'yı kızdırınca, Korsika'ya sürgüne yollandı. Burada doğa bilimleri ve felsefe üzerine bilgisini genişletti. Roma'ya geri döndüğünde güçlü bir çevre edindi. Kısa bir süre sonra imparatorluğun vârisi Neron'un özel öğretmeni oldu. Seneca, Caligula'nın ölümünün ardından Neron'un imparator olmasıyla, onun en önemli danışmanlarından biri oldu. Seneca, bu dönemde Roma'nın karşı karşıya kaldığı mali ve siyasi sorunları aşmak için akıllı politikalar üretti. Adli reform tasarısı hazırladı ve kölelerin yaşadıkları koşulları iyileştirici çalışmalar yaptı. Bir süre sonra siyasetten çekilerek, felsefe yazıları ve tragedyalar üzerinde çalışmalar yaptı. 65 yılında Neron'a karşı düzenlenen bir komploya karışmakla suçlanan Seneca, Neron'un buyruğuna uyarak kendini öldürdü.

Seneca, yapıtlarında daha çok siyasi felsefe üzerine yoğunlaştı. İmparatorların halkla olan ilişkileri üzerine düşünceler geliştiren Seneca, özellikle Roma imparatorlarına merhametli olmayı salık veren "Bağışlama Üzerine" adlı yapıtıyla tanınır. Ayrıca Seneca'nın insani duygulara felsefi açıdan bakan yapıtları, doğa incelemeleri ve siyaset üzerine yazdığı eserler de bulunmaktadır.

Seneca, filozof ve devlet adamlığı dışında tragedya yazarı olarak da tanınır. Seneca'nın "Seneca Tragedyası" adı altında toplanan, hiçbirinin tarihi saptanamamış 10 kadar yapıtı bulunmaktadır. Tragedyaları, Rönesans tiyatrosunu, Fransız yeni-klâsik tiyatro geleneğini ve İngiliz tiyatrosunu derinden etkilemiştir. Özellikle William Shakespeare'in Seneca'nın tragedyalarından yoğun olarak etkilendiği bilinmektedir.

Önceki
Önceki Konu:
Senaryo

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu