Sivilce, ergenlik dönemindeki gençlerin %85'inde görülmekle birlikte 30'lu, 40'lı ve daha ileri yaşlarda da görülebilen bir deri sorunudur. Tipik bir sivilce kırmızı renkte, ucu sarı iltihaplı veya iltihapsız küçük kabarcıklar, açık komedon denen siyah noktalar ve kapalı komedon dene küçük kabarcıklar ve bazen daha iri kist benzeri yapılar şeklindedir. Sivilce en çok yüz bölgesinde görülür. Bu bölge dışında boyun, omuzlar, göğüs v-bölgesi, sırt ve hatta saçlı deri içi ve nadiren kolun üst kısımlarında da görülebilir.

Sivilce, ciddi bir sağlık problemi oluşturmamakla birlikte, iz bırakabilme potansiyeli olması ve kişinin sosyal açıdan kendine güvenini belirgin ölçüde azaltması nedeniyle erken tanısı ve tedavisi önemlidir. Sivilceler bazen başka hastalıkları taklit edebilir.

Sivilce oluşumu her iki cinste de görülür. Erkeklik hormanlarının etkisiyle derideki gözenek diye bilinen ince kıl ünitesi ağızcıklarının, sebum diye bilinen doğal deriye ait yağ ve ölü deri parçacıkları ile tıkanması sonucu sivilce oluşur. Hormonların etkisiyle yağ üretimi artarken, önce siyah ve beyaz noktalar meydana gelir ve ardından deride normalde de bulunan bir bakterinin üremesi için uygun ortam sağlanır. Zamanla tıkanıp şişen kıl ünitesinin parçalanması ile iltihaplı ve iltihapsız kabarcıklar ve kistler oluşur. Ancak bilinmelidir ki, sivilce mikrobik bir hastalıl değildir ve bulaşmaz. Ergenlik dönemi, kadınlarda adet dönemi ve her iki cinsiyet için stres zamanları sivilcenin en yoğun olarak görüldüğü dönemlerdir.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: