Alm. Wanze (f), Fr. Punaise (f), İng. Bedbug, bug. Familyası: Tahtakurusugiller (Cimicidae). Yaşadığı yerler: Gündüzleri yarık ve çatlaklar içerisinde barınır. Gece faaliyete geçerek insanların kanını emer.

Özellikleri: 6 mm uzunlukta oval ve yassı bir böcek. Kanatları yoktur. Kan emerek geçinir. Hastalık bulaştıranları vardır.

Çeşitleri: Yatak tahtakurusu, tropikal tahtakurusu, kümes tahtakurusu iyi bilinen türlerdendir.

Hortumlu-böcekler (Rhyn-chota) takımından, kanatsız kan emici bir eklembacaklı türü. Dünyânın her yerinde bulunurlar. Tahta kuruları 6 mm uzunluğunda yassı ve oval şeklindedirler. Kanatsızdırlar. Kirli kahverengi, bu böceklerin genel rengidir. Açık, sarımsı kahverengi olan yavrular da vardır. Tahtakuruları bilhassa ezilince çok kötü bir koku yayarlar. Dişisi, bir seferde 100-250 yumurta yapar. Bir hafta içinde yumurtadan yavrular çıkar. Beşinci deri değişimi sonunda erginleşir. Yavrular sıcak ve beslenme şartlarına bağlı olarak 2-7 ay civârında gelişirler. Tam gelişmiş olanlar yiyecek yemeden bir yıl yaşayabilirler. Nâdir beslenerek, 2-4 yıl dayanabilirler. Hortumları kullanılmadığı zaman gırtlaktaki bir oluğun içinde bulunur.

Bütün tahtakuruları gececidirler. Gündüzleri yatak ve döşeme aralıklarında, duvar kâğıtlarının arkasında gizlenirler. Geceleyin dışarı çıkar ve insanların kanını emerler. Tahtakuruları aynı zamanda fâre, sıçan, maymun ve tavşan gibi laboratuvar hayvanlarına da saldırırlar.

Tahtakuruları Cimicidae âilesine bağlıdır. Yatak tahtakurusu (Cimex lectularius) dünyânın her yerinde, otellerde, tiyatrolarda ve bakımsız evlerde bulunur. Tropikal tahtakurusu (C. rotundatus) sıcak tropik bölgelerinde bulunur ve biraz daha yuvarlak olmasından başka umûmî tahtakurusunun benzeridir. Kalaazar hastalığını bulaştırırlar. İnsanlara saldıran diğer bir tahtakurusu ise, kümes tahtakurusu (C.columbarius)dur. Bu böcek, tavuk ve güvercin gibi kümesgillerin ciddî bir düşmanıdır.

Tahtakurularının düşmanları azdır. Bunlar hamamböcekleri ve insanları ağız ve çevresinden ısıran başka bir tahtakurusudur. Tahtakurularıyla savaş önceleri zordu. Şimdiyse ilâçlamalarla bu böceklerin önüne geçilebilir. Bâzı yerlerde tamâmen kaybolmuşlardır.

Önceki
Önceki Konu:
Kangren (gangren)
Sonraki
Sonraki Konu:
Tonga

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: