08/12/2009 20:17
Yassı solucanlar (Platyhelminthes) takımının Cestoda sınıfına ait üç bin kadar asalak omurgasız türünün ortak adı. Şerit adıyla da bilinir. Yetişkin tenyalar, omurgalı hayvanların bağırsaklarında asalak olarak yaşarlar. Tenyaların şeritlerden oluşmuş vücutları vardır. Tenyaların baş bölümünde, 2-4 emeç vardır, kimi türlerin baş bölümünde, bağırsağa tutunabilmek için kancalar bulunur. Bu bölümünden yeni parçalar, hem erkek hem de dişi eşey organları gelişir. Tenyaların kendilerine ait bir sindirim sistemleri yoktur. Bu yüzden içinde bulundukları bağırsaktan deri yoluyla sıvı besinleri alırlar. Olgunlaşmış son parçalar, içerdikleri yumurtaları bağırsağa boşaltırlar ve zincirden koparak dışkıya karışırlar ve birlikte dışarıya atılırlar.

Yumurtalar bir ara konak bulunca hemen çatlarlar ve kurtçuk dışarı çıkar. Kan yoluyla kurtçuk, kas ya da karaciğere yerleşir ve gelişmeye başlar. Bu doku içinde bir kist oluşturur. İçinde gelişmiş tenya barındıran hayvanın dokusu yendiğinde, tenya, yiyen hayvanın bağırsağında yeni yaşamına başlar.

Önceki
Önceki Konu:
Tentürdiyot
Sonraki
Sonraki Konu:
Ter

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu