08/12/2009 20:17
Kuzey Amerika ve Avrupa'da bulunan, ağaç yetişmeyecek kadar soğuk ve rüzgârlı olan geniş düzlükler için kullanılan bir sözcüktür. Tundrada yetişen bitkiler içinde yosun, liken, ayak otu, yaban mersini, bazı bodur çalılar ve az sayıda bodur kavak, huş ağacı ve kutup söğüdü bulunur. Güneşin haftalarca ya da aylarca ufkun üstüne çıkmadığı uzun kış ayları boyunca, tundrada yerler karla örtülüdür ve toprak donarak sertleşmiştir. Ortalama sıcaklık yılın ancak birkaç ayında donma noktasının üstüne çıkar. Yaz ortasında bile ortalama sıcaklık 10°C'yi geçmez ve sık sık don olur. Yazın karlar eriyip toprağın üst katmanlarındaki don çözüldüğü zamanlarda bile, toprağın alt katmanları donmuş olarak kalır.

Tundraların oluşması için gerekli büyük toprak parçaları bulunmayan Güney Yarı Küre'de çok az olan tundralar, yalnız Antarktika'nın en kuzey bölümünde ve birkaç adada görülür. Ama yüksek dağların üzerinde, kar sınırıyla ağaç sınırı arasındaki yerlerde Alp tundrası denen ağaçsız bölgeler vardır.

Önceki
Önceki Konu:
Tunç Devri
Sonraki
Sonraki Konu:
Tutankhamon

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Son Ziyaretler: