08/12/2009 20:17
Us bilgisine dayanan, doğruluğun ölçütünü duyularda değil, düşmede ve tümdengelimli çıkarımlarda bulan öğretilerin genel adı. Rasyonalizm ya da akılcılık olarak da bilinir. Bilgi öğretisinde usçuluk, bilginin usa, anlama yeteneğine, düşünceye dayandığını ileri sürer. Usta gerçekliğin bilgisini veren önsel kavramlar ve önsel önermeler vardır.

Eski Yunan düşünürlerinden bir çoğu, özellikle Parmenides ve Plâton usçudur. Yeni Çağda Descartes usçuluğu temellendirir. Ona göre, doğruluk duyusal algılarda değil, us kavramlarında, doğuştan kavramlarda verilmiştir. Bu gibi kavramlar matematiğin kavramlarıyla töz, nedensellik gibi düşünce kavramlarıdır. Bunlar doğuştandır, başka deyişle usa dayanır, doğrulukları duyusal algıda değil, düşüncede temellendirilir.

Başka usçu filozoflar: Spinoza, Leibniz, Kant, Hegel'dir. Hegel'e göre asıl gerçeğe, hiç deneye başvurmadan, yalnızca düşünmenin sınırları içinde kalınarak varılabilir.

Önceki
Önceki Konu:
Us
Sonraki
Sonraki Konu:
Ut

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu