08/12/2009 20:17
(1813 Leipzig, Avusturya - 1883 Venedik, İtalya) Alman besteci ve müzik kuramcısı. Wagner çocukluk ve gençlik yıllarını sanatsal bir ortamda geçirdi. Ablalarından biri operada öteki de tiyatroda oyunculuk yapıyordu. Piyano çalmayı ve beste yapmayı kendi kendine öğrendi. Leipzig Ünivertesine gitti. Ama müziğe yönelik temel bilgileri başta Beethoven'ın dörtlüleri ve senfonileri olmak üzere büyük ustaların yapıtlarını inceleme sürecinde edindi.

İlk operası Die Feen'i (Periler) Würtburg'ta Carlo Gozzi'nin düşsel bir masalını temel alarak besteledi. Ancak bu opera Leipzig'de sahnelenemeyince Magdedburglu bir tiyatro topluğunda orkestra şefi oldu. Bu grubun oyuncularından Wilhelmina Planer'le evlendi. Wagner, 1840'ta Rienzi ve 1841'de Uçan Hollândalı operasını tamamladı.

1848-1849 Alman Devrimi'ne katıldı ve 1849 Dresden ayaklanmasının bastırılması ve hakkında tutuklanma kararı çıkartılması üzerine Almanya'dan kaçtı. Sürgün yılları sırasında toplumsal ve sanatsal devrim kitapları yazmaya yöneldi. 1849-1852 yıllarında Sanat ve Devrim, Geleceğin Sanat Yapıtı, Dostlarıma Bildiri ve Opera ve Dram isimli eserlerini yayımladı. 1859'da Paris'e giden Wagner 1861'de af çıkınca tekrar Almanya'ya döndü. Daha sonra Viyana'ya giderek orada da bir yıl kaldı. 1864'te hayranı II. Ludwig, Bavyera tahtına çıktı ve Wagner'i Münih'e davet etti. Böylece Wagner altı yıl boyunca yazdığı önemli eserlerin hepsini Münih'te başarıyla sahneledi. Ününün zirvesindeyken kalp yetmezliğinden öldü ve Wahnfried arazisine gömüldü.

Batı müziğinde radikal değişiklikler yapan Wagner'in başlıca yapıtları arasında Uçan Hollândalı (1843), Tanhause (1845), Lohengrin (1850), Tristan ve Isolde (1865) ve Nibelungen Halkası (1869-1876) adlı dörtlemesi vardır.

Önceki
Önceki Konu:
Vurmalı Çalgılar
Sonraki
Sonraki Konu:
Washington, George

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: