08/12/2009 20:17
Akciğerlerin iltihaplanması. Genellikle başka bir hastalığın devamı olarak gelişir. Örneğin kızamığın iltihabı olarak ortaya çıkabilir. Ender olarak grip, boğmaca, kuşpalazı ve bronşitten sonra ortaya çıkar. Şiddetli soğuk algınlıklarından sonra, boğulma tehlikesi geçirdikten sonra ya da pis su yutulduktan sonra da ortaya çıkabilir. Ateş, öksürük, hızlı nefes alma, göğüs ağrısı, karın ağrısı, kusma, iştahsızlık, dudaklarda morarma başlıca belirtilerdir. Zatürree doğumdan itibaren her yaşta görülebilir. Kış döneminde daha sıktır.

Zatürreenin bütün çeşitlerine bir bakteri ya da virüs enfeksiyonu yol açar. Bu hastalık günümüzde doktor gözetiminde güçlü antibiyotiklerin kullanılmasıyla kolaylıkla tedavi edilebilmektedir. Gerektiğinde, tedavi hastanede yatırılarak uygulanabilir. Tedavi en az 10 gün sürer, 21 güne dek de uzayabilir. Tedavi edilmeyen hastalarda akciğer zarları da dahil olmak üzere tüm akciğer dokusuna enfeksiyon yayılır. Kalp yükünün artması nedeniyle kalp yetmezliği gelişir. Bu olaylar akciğere giren oksijenin azalmasına, dolayısıyla da ağır bir solunum yetmezliğine ve nefes darlığına yol açar.Tedavisiz kalan hastaların çoğu ölür.

İLGİLİ KONULAR

Solunum Organlarının Sağlığı

Önceki
Önceki Konu:
Zigot
Sonraki
Sonraki Konu:
Zararlı Bakteriler

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu