08/12/2009 20:18
Zihni T. Anadol, 1918'de Zonguldak Devrek'te doğdu. Ankara Musiki Muallim Mektebi'nde başladığı ortaöğrenimini, 1940 yılında Haydarpaşa Lisesi'nde tamamladı. Daha sonra çalışma hayatına atıldı. 1944 yılında Karabük Demir Çelik Fabrikasında işçiyken Türkiye Komünist Partisi'ne (TKP) üye olmak, yönetimine katılmak iddiasıyla yargılandı ve üç buçuk yıl hüküm giydi. Hapisten sonra askerlik yaptı.

1951 yılında "Yeni Ses Dergisi"nde yayınlanan yazı ve şiirlerinden dolayı yargılandı. Aynı yıl, faaliyeti olmayan bir sendikayı işlevli kılabilmek için uğraş verdi, ancak, sendika kurmak ve illegal faaliyet göstermek iddiasıyla tutuklandı. Dokuz ay yattı, yine beraat etti.

1957 yılında Dr. Hikmet Kıvılcımlı, Kerim Korcan ve diğer arkadaşlarıyla "Vatan Partisi"ni yönetmek iddiasıyla yeniden tutuklandı. Yirmi ay hapis yattıktan sonra beraat etti.

1975 yılında kurulan "Emekçi Partisi" yönetiminde görev aldı. Partinin kapatılmasından sonra, on yıl süren yargılamadan sonra beraat etti.

"Türk Solu", "Emekçi", "May", "Toplumsal Kurtuluş", "Gerçek Sanat", "İnsancıl" ve daha birçok dergide yazıları yayınlanan Anadol, "Emek" gazetesinde başladığı köşe yazılarını, "Yeni Evrensel" gazetesinde sürdürdü. 11 Mayıs 1999'da İstanbul'da öldü.

HAKKINDA YAZILANLAR

1.Sosyalizmin Uzun Yürüyüşçüsü Zihni Anadol

Kollektif

Evrensel Basım Yayın / Kültür Çınarları Dizisi

“1957 yılında Dr. Hikmet Kıvılcımlı, Kerim Korcan ve diğer arkadaşlarıyla "Vatan Partisi"ni yönetmek savıyla yeniden tutuklandı. Yirmi ay hapis yattıktan sonra, arkadaşlarıyla birlikte beraat etti. 1975 yılında kurulan "Emekçi Partisi" yönetiminde görev aldı. Partinin kapatılmasından sonra, on yıl süren yargılamadan sonra beraat etti. "Türk Solu", "Emekçi", "May", "Toplumsal Kurtuluş", "Gerçek Sanat", "İnsancıl" ve daha birçok dergide yazıları yayınlanan Anadol, "Emek" gazetesinde başlattığı köşe yazılarını, "Yeni Evrensel" gazetesinde sürdürdü. 11 Mayıs 1999'da İstanbul'da öldü. Ağır bir işçi gibi sosyalizm için çalıştı, mücadele etti. Derin bir bilinç ve bükülmez bir irade ile ara vermeden 60 yıl boyunca sosyalizm için yürüdü. Sosyalist hareketin tarihinin uzunca bir kesiti olan anılarını, belge olma özelliğini kaybetmeden roman türünün olanaklarıyla zenginleştirerek kitaplaştırdı. Onun mücadelesine, emeğine saygının bir ifadesi olarak hazırlanan bu kitap, size, yaşayan Zihni Anadol'u anlatıyor.”

Önceki
Önceki Konu:
Zeki Müren
Sonraki
Sonraki Konu:
Ziyad Ebüzziya

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: