Karaciğer, yumurta, süt, balık, balık yağı, tereyağında bulunan bir vitamindir; temel olarak bitkilerde bulunmaz. Ancak bazı bitkilerdeki renk maddeleri (pigment) bedenimizde A vitaminine dönüştürülür. Örneğin; havuca rengini veren renk maddesi çok iyi bir A vitamini kaynağıdır. A vitamini, sıcak ve ışıklı ortamlarda ve açık havada çabuk bozulur.

A vitamini görme işleminde doğrudan rol oynar; kemik gelişimi ve üreme için gereklidir. Ayrıca göz ve deri sağlığını korur.

A vitamini bedenimizde sentezlenmediğinden onu dışarıdan alırız. Eksikliğinde, kemik ve diş yapısında bozukluk, iştahsızlık, gece körlüğü, deri ve gözde doku bozukluğu oluşur. A vitamininin fazla alınması durumundaysa zehirlenmeye benzer bir rahatsızlık ortaya çıkar. Öteki vitaminlerden farklı olarak A vitamini suda değil; yağda çözünür. A vitamini gereğinden fazla alındığında idrarla dışarı atılamaz ve karaciğerde depolanır. Depolanan miktar belli bir düzeyin üzerine çıktığında zehirlenme başlar. A vitamini alımı azaltıldığında hastanın durumu düzelmeye başlar.

Önceki
Önceki Konu:
Kimyasal Tepkime
Sonraki
Sonraki Konu:
Abant Gölü

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Adınız:
Mesajınız:
 
© 2015 Bilgiler
Coğrafya