08/12/2009 20:17
Yirmi yedinci Osmanlı padişahı. I. Abdülhamit, 1725'te İstanbul'da doğdu. Babası III. Ahmet, annesi Rabia Şermi Sultandır. 1774'te ağabeyi III. Mustafa'nın ölümü üzerine tahta geçti. Sarayda iyi bir eğitim gören I. Abdülhamit, devlet işleriyle yakından ilgilendi. Tahta geçtiği sırada 1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı tüm hızıyla sürüyordu. I. Abdülhamit, Ruslara karşı konamayacağını anlayarak 1774'te Küçük Kaynarca Antlaşması'nı imzaladı.

Küçük Kaynarca Antlaşması, Osmanlı Devleti'nin imzaladığı en ağır antlaşmalardan biri oldu. Halkı tümüyle Türk ve Müslüman olan Kırım Hanlığı ilk kez bağımsızlığını kazandı; ancak Küçük Kaynarca Antlaşması sonucunda Osmanlı Devleti ile Rusya arasında kalıcı bir barış sağlanamadı. Rusya, Kırım'ı kendisine bağlamak istiyordu. Yeni bir Osmanlı-Rus savaşı olasılığının belirmesi üzerine Aynalıkavak Tenkihnamesi imzalandı ve Küçük Kaynarca Antlaşması'nın bazı maddeleri değiştirildi. Bu antlaşmaya göre; Ruslar, Kırım'dan askerlerini çekecek, Osmanlı Devleti de Rus yanlısı Şahin Giray'ın hanlığını kabul edecekti. Ancak Rus yandaşı Şahin Giray'ı Kırım halkı istemedi. Çıkan ayaklanmayı bahane eden Şahin Giray, Rus kuvvetlerini Kırım'a çağırdı. Böylece Kırım Hanlığı, Rusların beklenmedik işgali sonucunda Rusya'ya bağlı bir eyalet oldu.

Osmanlı Devleti, Kırım'ın 1783'te Rusya'ya bağlanmasını kabullenememişti. Bu sırada Rusya ile Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Osmanlı Devleti'ni paylaşmak için gizli plânlar yapıyordu. Bu iki devlet arasındaki yakınlaşma İngiltere'yi kaygılandırdı. I. Abdülhamit, tüm bunlara karşın barışın korunmasından yanaydı; ancak İngiltere ve Prusya'nın kışkırtmalarıyla 1787'de Rusya'ya savaş açtı. Osmanlı ordusu, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun da Rusya'nın yanında yer alması yüzünden iki ayrı cephede birden savaşmak zorunda kaldı. Saldırıya geçen Ruslar, I. Abdülhamit'in büyük önem verdiği Özi Kalesi'ni ele geçirdi. I. Abdülhamit, Özi Kalesi'nin Rusların eline geçtiği haberini alınca felç geçirdi, kısa bir süre sonra da 1789‘da vefat etti.

I. Abdülhamit, askeri ve siyasi alanlarda önemli yenilikler gerçekleştirmiştir. Sadrazam Halil Hamit Paşa'nın etkisiyle sürat topçuları ocağını yeniden kurmuş ve geliştirmiş, modern bir ordu oluşturmak amacıyla Avrupa'dan uzmanlar getirtmiştir. Fransa'dan gelen uzmanların yardımıyla orduya destek hizmeti sağlayacak elemanların yetiştirilmesi için istihkâm okulu açılmış; İngiltere ve Fransa'dan gemi yapım ustaları getirtilerek Haliç, Karadeniz ve Ege'de kurulan yeni tersanelerde modern gemiler yaptırılmıştır.

Önceki
Önceki Konu:
Ağaoğlu, Samet
Sonraki
Sonraki Konu:
Ar

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu