08/12/2009 20:22
Kıvrımları seven Alvar Aalto, üretken bir tasarımcıydı. 1898 yılında Finlandiya'da doğdu.

Helsinki Teknoloji Üniversitesi Mimarlık mezunu olan, Aalto İkonik çalışmaları arasında iç mekan tasarımlarını, endüstriyel tasarım ürünlerini, grafik tasarımı ve tekstili sayabiliriz.

Doğayı seven Aalto, uluslar arası modern akımın net çizgileriyle doğa figürlerini tasarımlarında sık sık bir araya getirdi. Örneğin 1936 yılı ürünü olan ve biyomorfik kıvrımla sahip Savoy vazo bu felsefeyle ortaya çıktı. Bu vazo, geçtiğimiz yüzyılın en popüler cam ürünü kabul edildi.

Finlandiya'lı üretici littala, Alvar Aalto'nun Savoy vazosunun 70.yılında vazoyu farklı renklere boyadı ve onu desenlendirdi.

Aalto'nun grafik yapıtları, modern akımın temsilcilerinden Mies Van Der Rohe ve Marcel Breuer'e oranla daha etkileyici ve yumuşak bir etki uyandırır.

Klasik ahşap mobilyalarını, esnek kereste ve huş ağacı kullanarak daha da geliştiren tasarımcının ürünleri böylece sadece estetik değil, aynı zamanda ergonomik, sıcak ve dayanıklıdır.Finlandiya'daki huş ağaçlarından tasarladığı basit ve kıvrımlı mobilyalar bugünün en çok satan ürünleri arasındadır.

Son dönemde Aalto'nun tasarladığı yapılar, kütüphaneler ve konser salonları Finlandiya kimliğine uyarlandı ve çağdaş olanlarına oranla daha sıcak bir hal aldı. Yaptığı çalışmalar bireysel ifadeye göre yönelen ve modern akıma getirilen ' karşı akım' niteliğindeydi.

Aalto kendi felsefesini şöyle açıklar: ' Sizden tek istediğim eğlenmeyi unutmamanız'

Aalto'nun ürünlerinin olarak artek, son zamanlarda onun tasarımlarının kilit noktalarını turuncu ve maviye boyayarak, renove ediyor.

Sevdikleri Ergonomik mobilyalar,kuzey ışığı, Sevmedikleri Ayrıntılara özen gösterilmemesi olarak belirten Aalton tasarımlarının üreticileri Littala, Altek, Türkiye'de Haaz design store'de satılmaktadır.

Alvar Aalto 1976 yılında Helsinki, Finlandiya' da Hayatını kaybetmiştir.

Önceki
Önceki Konu:
Achille Castiglioni
Sonraki
Sonraki Konu:
Eero Saarinen

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu