Kış geldiğinde hayvanların yiyecek bulmaları ve yaşamlarını sürdürmeleri oldukça güçleşir. Bu yüzden bazı hayvanlar yiyeceklerini önceden depolar, bazıları ise daha elverişli ortamlara göç eder. Bu gibi şansı olmayan hayvanlar da kış uykusuna yatarak kışı atlatmaya çalışır.

Kış uykusu denildiğinde akla ilk gelen hayvan ayıdır. Oysa kurbağa, yarasa, kokarca pek çok sürüngen, kemirgen ve böcek türü de kış uykusuna yatar. Bu hayvanlar bilindiği gibi uyumak yerine tüm yaşam faaliyetlerini asgari düzeye indirirler. Öyle ki vücut sıcaklıkları donma noktasına yaklaşır, kalp atış hızları yavaşlar ve dakikada 2-3 defa nefes alırlar. Bu sayede çok fazla enerjiye ihtiyaç duymazlar, ihtiyaç duydukları enerjiyi de vücutlarındaki depolanmış yağlardan karşılarlar. Böylece tüm kış boyunca hayatta kalmaya çalışırlar.

Kış uykusuna yatan her hayvanın tüm kış boyunca uyuduğu söz konusu değildir. Zira kimi hayvanlar ara ara uykularından uyanarak yiyecek aramaya çıkar veya daha önceden depoladığı yiyecekleri yiyerek tekrar uykusuna yatar. Hava koşulları düzeldiğinde tüm hayvanların biyolojik saatleri uyanma vaktinin geldiğini haber verir. Bu ilgi çekici olay ise biyologlar için her zaman bir merak konusu olmuştur.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Son Ziyaretler: