Denizanası, denize girenlerin adeta korkulu rüyasıdır. Rahatsız edici olmasının yanı sıra deriyle temas ettiği anda tahrişe ve hatta zehirlenmeye yol açabilir. Peki denizanasının böylesine zararlı olmasının sebebi nedir ve temas etmesi halinde neler yapabiliriz?

Denizanası da her canlı gibi kendini savunmaya hazırdır. Dış çevreden bir tehdit hissettiği anda knidoblast adı verilen savunma hücrelerini kullanır. Bu hücrelerin içindeki yakıcı kapsüller dışarı çıkarak temas ettiği yüzeye zarar verir. Bu durum bizler için de aynıdır. Denizanasına dokunduğumuzda, denizanası bunu bir tehdit olarak algılar ve savunma hücrelerini derimize empoze eder. Hücre içinden çıkan her yakıcı kapsül patlayarak derimize biraz daha zarar verir.

Denizanasının derimizle temas etmesi durumunda ilk olarak ağrının hafifletilmesi ve zehir etkisinin azaltılması için tahriş olan bölgeye amonyak ya da sirke uygulamalıyız. Bunlar yok ise deriyi hemen deniz suyuyla hafifçe yıkamalıyız. Mümkünse antihistaminik bir ilaç yutmalı veya tahriş olan bölgeye tropikal bir krem sürmeliyiz. Unutmamalıyız ki tahriş olan bölgenin tatlı suyla yıkanması veya ovuşturulması patlamamış yakıcı hücrelerin patlamasına yol açabilir ki bu da derimizin daha çok zarar görmesine neden olur.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: