08/12/2009 20:17
Havada su buharının birden yoğunlaşıp katılaşmasından oluşan, türlü irilikte, buz parçaları biçiminde yere hızla düşen bir yağış türü. Dolu taneleri genellikle, bezelye ve fındık arasındaki büyüklüklerde yağar. Dolu, sıcak ve su buharı yüklü hava kütlelerinin birden yükselmesiyle oluşur ve yağışı ekinlere zarar verir.

Bir dolu tanesinin oluşumu, dolu tanesi çekirdeğinin cumuliform tipi bulut içinde gelişmesiyle başlar. Sonra bulutun alt bölgelerinde bulunan yağmur damlacığı bulut içerisindeki kuvvetli dikey-yukarı hareketlere katılır ve donma düzeyine ulaşınca hem donar hem de dış yüzeyi kar ya da buzla kaplanır. Yeniden aşağı düzeylere iner ve dış yüzeyi bu sefer yağmur damlacıklarıyla kaplanır. Bir kez daha yukarı çıkar ve yeniden donar ve bu işlem, dolu tanesinin ağırlığının bulut hareketlerine uymayacak büyüklüğe gelmesine kadar sürer. Sonunda dolu tanesi bulutu terk ederek düşmeye başlar. Dolu tanesinin sahip olduğu buz katmanlarının sayısı tanenin bulut içinde kaç tur attığının göstergesidir. Ayrıca, aşırı derecede soğumuş su damlalarının donması sırasında içerisinde hava kabarcıkları kaldığından dolu tanesinin rengi donuktur. Dolu tanesi bulutla yer arasında yol alırken soğan biçimini alır.

Önceki
Önceki Konu:
Çini
Sonraki
Sonraki Konu:
Erbil, Leyla

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: