08/12/2009 20:18
René Guénon ve A. Coomaraswamy ile beraber “Tradition” ekolünün üç büyük yorumcusundan biri. 1907 yılında İsviçre’nin Basel şehrinde Alman bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. İlk öğrenimini Almanca gördü. Fakat babası ölünce Mulhouse’a göç ettikleri için bundan sonraki eğitimini Fransızca sürdürdü. Çocukluk yıllarından beri sanata ve Doğu öğretilerine karşı bir merakı vardı. Paris’e gelince Arapça öğrenmeye başladı. 1932 yılında Cezayir’e gitti. Bu ilk yurtdışı seyahatinde ilk defa İslâm ile temasa geçiyordu. Orada Şeyh Ahmed el-Alevî ile görüştü. Daha sonra uzunca bir süredir yazışmakta olduğu René Guénon’u ziyaret için Mısır’a gitti. Ertesi yıl, 1939’da Hindistan’a giderken yine Mısır’a uğradı. Hindistan’a varışından birkaç ay sonra İkinci Dünya Savaşı patlak verdi. Fransız ordusuna katılmak üzere, Fransa’ya geri dönmek mecburiyetinde kaldı. Savaşa katıldı ve Almanlara esir düştü. Daha sonra İsviçre’ye kaçtı ve oraya yerleşti. 1949 yılında Alman asıllı bir İsviçreliyle evlendi. Eserlerini burada kaleme aldı. Sık sık öteki ülkeleri gezmeye gitti. Bu arada 1968 yılında Türkiye’ye de geldi. 1959 ve daha sonra 1963 yılında olmak üzere Amerikan yerlilerini ziyaret maksadıyla Amerika’ya gitti. Eşiyle beraber Sioux ve Crow kabilelerine kabul edildiler. Aynı zamanda iyi bir ressam olan Frithjof Schuon yerlilerin tabiî güzelliklerini çizmiş ve onların ruhsal geleneklerini yorumlamıştır. 1998 yılı içerisinde vefat etmiştir.

ESERLERİ:İslam’ın Metafizik Boyutları, İslam’ı Anlamak İz Y.

- - - - - - - -

Farklı bir kaynaktan derlenen biyografisi:

René Guénon ve A. Coomaraswamy ile beraber "gelenekselci" ekolün üç büyük yorumcusundan biri olan dünyaca ünlü müslüman düşünür ve ilim adamı Frithjof Schuon (İsa Nureddin), 1907 yılında İsviçre'nin Basel şehrinde Alman bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. İlk öğrenimini Almanca gördü. Fakat babası ölünce Mulhouse'a göç ettikleri için bundan sonraki eğitimini Fransızca sürdürdü. Çocukluk yıllarından beri sanata ve Doğu öğretilerine karşı bir merakı olan Schuon, Paris'e gelince Arapça öğrenmeye başladı. 1932 yılında Cezayir'e gitti ve bu ilk yurtdışı seyahatinde ilk defa İslâm ile temasa geçti. Orada Şeyh Ahmed el-Alevî ile görüştü. Ardından da uzunca bir süredir yazışmakta olduğu René Guénon'u ziyaret için Mısır'a gitti. Ertesi yıl 1939'da Hindistan'a giderken yine Mısır'a uğradı.

Hindistan'a varışından birkaç ay sonra İkinci Dünya Savaşı patlak verdi ve Fransız ordusuna katılmak üzere, Fransa'ya geri dönmek mecburiyetinde kaldı. Savaşa katıldı ve Almanlar'a esir düştü. Fakat daha sonra İsviçre'ye kaçtı ve oraya yerleşti. 1949 yılında Alman asıllı bir İsviçreliyle evlendi. Eserlerini burada kaleme aldı. Sık sık birçok ülkeye seyahat eden Schuon, bu arada 1968 yılında Türkiye'ye geldi. 1959 ve daha sonra 1963 yılında olmak üzere Kızılderili'leri ziyaret maksadıyla Amerika'ya gitti ve eşiyle beraber Sioux ve Crow kabilelerine kabul edildi. Aynı zamanda iyi bir ressam olan Frithjof Schuon yerlilerin tabiî güzelliklerini resmetmiş ve onların manevî geleneklerini yorumlamıştır. 1998 yılı içerisinde vefat etmiştir.

İslâm düşüncesi ve metafiziğinin en önemli temsilcilerinden birisi olan Schuon'un Türkçe'ye çevrilen eserleri şunlardır: İslâm'ı Anlamak, İslâm'ın Metafizik Boyutları, İslâm ve Ezeli Hikmet, Varlık-Bilgi-ve-Din.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu