08/12/2009 20:19
1951 Yılında Burdur’da doğdu. 1970 yılında Burdur İmam-Hatip Okulu’ndan, 1974 yılında da Konya Yüksek İslâm Enstitüsü’nden mezun oldu. Askerlik görevini yaptıktan sonra 1976 yılında Narman Lisesi’ne öğretmen olarak atandı. Bu okulda bir süre yönetici olarak da görev yaptı. Fakültemizdeki görevine, Yüksek İslam Enstitüsü döneminde, 1977 yılında asistan olarak başladı. 1981 yılında bu Enstitü’ye öğretim üyesi olarak atandı. 1983 yılında M.Ü.Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde hazırladığı ‘Emeviler’de İlmi Hareket’ adlı teziyle doktor oldu. 1991 yılında doçent, 1998 yılında da profesör ünvanını aldı

- - - - - - - -

Farklı bir kaynaktan derlenen biyografisi:

İsmail yiğit, geleneksel Türk Çinileri üzerine eser veren günümüzün en önemli sanatçılarındandır.

1963 yılında Kütahya' da doğdu. Diğer çini ustalarının aksine, aileden çinici olmayan Yiğit, mesleki eğitimini Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde tamamladı. Seramik Bölümden mezun olduktan sonra, önemli çini ustalarıyla çalıştı.

16. yüzyıl keramiği ve çinisi üzerine çeşitli koleksiyonlarda ve tanınmış müzelerde yaptığı araştırmaların yanı sıra, İstanbul, Bursa ve Edirne gibi kentlerdeki camii, türbe ve külliyelerde yeralan çiniler üzerinde çalışmalar yaptı.

1990 yılında, mezun olduğu üniversitenin adına ithafen Marmara Çini adını verdiği atölyesini kurdu.

Seramik seramik sektörüne hizmet verdiği atölyesinde öğrenciler ve çalışanlarının eğitimine de ağırlık veren sanatçı, Kütahya Dumlupınar Üniversitesin'de vermekte olduğu derslerle de geleneksel çini sanatının gelecek nesillere aktarılmasında önemli bir misyon üstlenmektedir.

İsmail Yiğit, yurtiçinde ve dışında 1994 yılından beri pek çok sergi düzenlenmiş, sergilerinin yanı sıra pek çok önemli yapının çini restorasyonuna imzasını atmıştır.

Önceki
Önceki Konu:
Orhan Çeker
Sonraki
Sonraki Konu:
Bejan Matur

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: