08/12/2009 20:17
Yakın çevresi ile birlikte Pisidia yöresinin önemli yerleşim merkezlerinden birisi olan Isparta' nın tarih öncesi dönemlere kadar ulaştığı bilinmektedir. Yörenin yerleşme tarihi Paleolitik (Eskitaş) dönemle başlamaktadır. M.Ö.2000'lerde ise Pisidia Bölgesi, Luvi ve Arzava topluluklarının yerleşme alanı idi. Hititler bir siyasi güç olduktan sonra yöreye ilgi duymuşlar, ancak yüzyıllarca süren çatışmalara karşılık Arzava ülkesi üzerinde kesin bir egemenlik kuramamışlardır.

M.Ö. 1.200'lerde "Ege Göç Kavimleri" adı verilen topluluklar Balkanlardan gelerek Anadolu'nun siyasi yapısını bütünüyle değiştirdikleri gibi Arzava Ülkesi Konfederasyonu'nun da siyasi varlığına son vermişlerdir. Bu toplulukların en önemlisi Frigler, M.Ö. 8. yüzyıldan sonra, giderek güçlerini kaybetmiş ve M.Ö. 690'da bu topraklarda Lidya Devleti egemenliğini kurmuştur. Yöre M.Ö. 546'da Perslerin egemenliğine girmiş ve M.Ö. 334'e kadar onların egemenliği altında kalmıştır. Bu tarihten sonra yöreye Büyük İskender egemen olmuştur. Helenistik dönemde Minassos (Minasın), dikkati çeken bir yerleşme olarak görülmektedir. M.Ö. 323'te Büyük İskender'in ölümü üzerine Isparta sırayla Bergama Krallığı'nın, Seleukoslar'ın, son olarak da M.Ö. 190'da Romalıların yönetiminde bulunmuştur. Roma egemenliği M.S. 395'e kadar sürmüştür. M.S. 395 yılında Bizans egemenliği başlamış, Selçukluların Batı Anadolu'da denetimi kesin olarak ellerine aldıkları 1204 yılına kadar devam etmiştir. Roma yönetiminde Isparta' nın önemli yerleşme merkezleri Bayat (Selevcia Sidera), Uluborlu (Apollonia), Yalvaç (Antiocheia), Sütçüler (Sağrak-Adada), Şarkikaraağaç (Neopolis) ve Gelendost (Debenae)'dur. M.Ö. 395 yılında Roma imparatorluğunun ikiye ayrılmasından sonra Isparta Bizans imparatorluğuna bağlanmış, 7 ve 9. yy.da yapılan idari taksimata göre bir eyalet olmuş, din merkezi niteliği almıştır. 8. yüzyılda kısa bir süre Abbasi yönetimine giren kentin adı Arap kaynaklarında Sabart olarak geçmektedir. 1204 yılında Selçuklular tarafından fethedilen kent 1300 yılında Hamitoğulları egemenliğine girmiştir. 1390 yılında kent Osmanlı topraklarına katılmıştır. 1919- 1923 yılları arasında Milli Mücadele döneminde Isparta, yörede söz konusu olan yabancı işgallerden en az etkilenen illerden biri olmuştur. İtilaf devletlerinden olan İtalyanların nüfuzuna bırakılmış olan Isparta işgale boyun eğmemiş, iç Anadolu, Ege ve Akdeniz Bölgelerini birbirine bağlayan önemli bir coğrafi konumda bulunan kent çeşitli yönlerden önemli gelişmelerini Cumhuriyet döneminde sağlamıştır.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu