21/03/2013 9:00
Mitoloji, antik yunan kökenli bir kelimedir. Mitoloji'nin ne olduğunu anlamak içinde bu dilin kökenlerine bakmamız gerekir. Bu bağlamda mitolojinin üç farklı kelimden türemiş olduğunu görmekteyiz. Birincisi "mythos", ikincisi "epos" ve üçüncüsü "logos" dur.

Mythos anlatılan geçmiş zamanı ifade eder. Yani söylenen veya duyulan söz, masal, öykü, efsane anlamına gelir. Ancak bu kadar duyumlara dayalı bir şey de güvenilir olamaz. Bu yüzdendir ki Herodot gibi bir tarihçi mythos'a tarih değeri olmayan, güvenilmez  söylenti demiştir. Platon ise;  mythos'u gerçeklerle ilişkisiz, uydurma, boş ve gülünç bir masal diye tanımlamıştır. Epos ise daha çok güzel söz söyleme sanatına dayanır. Ozanın sözünü tanımlayan epos böylece şiir, destan, ezgi anlamına gelmiş ve o gün bugün epik ve epope diye batılı dillerin hepsinde yerini almıştır. Mythos'la epos arasında bir yakınlık vardır. Mythos söylenen sözün, anlatılan öykünün içeriği, epos da onun doğal olarak aldığı ölçülü, süslü ve dengeli biçimidir. Epos ne kadar güzelse, mythos o kadar etkili olur. Mitlerin yüzyıllarca ayakta kalması bu güzel söz söyleme sanatıyla gerçekleşmiştir

Mitoloji kelimesinin kökenindeki üçüncü kelime ise logostur. Logos, bir yasal düzeni yansıtmaktadır ve  zamanlada herhangi bir bilim için tamamlayıcı ek olmuştur. Örneğin biyolojideki iki  kelime bio ve logos'tur. Mitoloji kelimesini incelediğimizde, mithos ve logos kelime kökenlerinden bu şekilde meydana geldiğini görmekteyiz. Günümüzdeki işlevi itibariylede antik dünyanın efsanelerini, tanrılarını, tapınaklarını ve dini inanış biçimlerini inceleyen bilim dalıdır.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu