08/12/2009 20:17
Devletin vatandaşa tanıdığı birtakım haklar. Bu haklar, devletin vatandaşa karşı olan toplumsal görevlerini belirler. Bu görevler şu şekilde sıralanabilir:

Ailenin Korunması

Anayasamızın 41. maddesine göre, aile Türk toplumunun temelidir. Devlet, aileyi, özellikle anne ve çocuğu korumak için gerekli tüm önlemleri alır.

Sosyal Güvenlik Hakkı

Anayasamızın 60. maddesine göre, herkes sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır.

Sağlık Hakkı

Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek ve çevre kirliliğini önlemek, devletin ve vatandaşların görevidir. Anayasamızın 56. maddesi, bu konudaki açıklamaları kapsamaktadır.

Konut Hakkı

Devlet, vatandaşların konut ihtiyacını karşılayacak önlemleri alır. Toplu konut yapımındaki girişimleri destekler. (Anayasa, madde 57)

Sanat ve Sanatçının Korunması

Anayasamızın 64. maddesinde "Devlet, sanat faaliyetini ve sanatçıyı korur." ifadesi yer alır. Devlet, sanatçılara özgür bir ortam sağlamak, gelecek kaygılarını ortadan kaldırmak, saygınlık, değer ve onurlarını koruyacak iyi yaşam koşulları sağlamakla yükümlüdür.

Eğitim Hakkı

Anayasamızın 42. maddesine göre, hiç kimse eğitim ve öğretim hakkından yoksun bırakılamaz. Türkiye Cumhuriyeti'nde eğitim ve öğretim, Atatürk ilke ve inkılâpları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre yerine getirilir.

Gençliğin Korunması ve Spor

Anayasamızın 58. maddesine göre, devlet, gençliğin Atatürk ilkeleri doğrultusunda geliştirilmesini sağlayacak önlemleri alır. Devlet, spordan her yaştaki vatandaşın ruh ve beden sağlığını geliştirecek şekilde yararlanmasını sağlayacak önlemleri alır. Sporu bütün kitlelere yayacak şekilde teşvik eder.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu