26/09/2014 10:00
Yenilikçi Düşünme

"Düşünürlerin aydınlatmadığı toplumu, şarlatanlar aldatır."

Condorcet

Yenilikçi düşünme yeteneği nedir?

Yenilikçi Düşünme Yeteneği, düşünme potansiyelini maksimum kullanma, yeni fikirler geliştirme, problemlere seri çözümler getirebilme, orijinal düşünme, yeni fikirlere açık olma, hayal gücü ve davranışlar açısından birçok insana göre daha yetenekli olma durumudur. Yenilikçi düşünme yeteneğine sahip kişiler sol ve sağ beyinlerini aynı anda kullanırlar. Fikirleri genelde orijinal olur. Hızlı ve akıcı düşünürler.

Eminiz ki sizde de pek çok insanda olduğu gibi bu gizli güç mevcut. Siz de, size ideal gelen bir fikri alıp her yönüyle geliştirebilirsiniz. O fikre farklı açılardan bakıp, ters yüz edip eklemeler yaparak farklı düşüncelerle

ilişkilendirip, orijinal halinden bambaşka bir şekle sokabilirsiniz. Kendinize özgün metotlar da geliştirebilirsiniz. Beyninizi özgür bırakın, bakalım ne fikirler üretebileceksiniz?

İlgi alanlarınızı genişletin

Pek çok öğrenci, sayısal yeteneklerinin olmadığından yakınırken kimileri de sosyal ya da müzikal becerileri olmadığı için endişe duyar. Fakat yapılan araştırmalar göstermektedir ki, iyi eğitmenlerin yetiştirdiği pek çok kişi kendini başarısız gördüğü alanlarda da büyük başarılar elde edebiliyor.

Peki siz... Şu ana kadar hiç kendi sınırlarınızı genişletmek için bir girişimde bulundunuz mu? Hiç farklı bir müzik aleti çalmayı ya da elinize bir fırça alıp resim yapmayı, şarkı söylemeyi denediniz mi?... Hiç daha önce denemediğiniz bir branşta başarılı olmak için kendinizi keşfetmeye çalıştınız mı?

Şu ana kadar hiç yapmadıysanız artık bundan sonra yapmaya başlayın. Daha önce ilgilenmediğiniz ya da kendinizi başarısız bulduğunuz bir alanda başarılı olmaya çalışın. O branşlarda uzman olan kişilerden dersler alın. Doğal olarak yaşamınızda birçok problemle karşılaşacaksınız. Sürekli yeni fikirler üretmeye çalışın. Sizinle, arkadaşlarınızla, ailenizle de ilgili olabilir, her problemin bir çözümü vardır, bunu aklınızdan hiç çıkarmayın. Önemli olan düşünce gücünüzü geliştirerek taşları yerine koymaktır.

Getirdiğiniz her çözüm orijinal olsun. Her konuya katılın. Sürekli sorumluluk alın. Hayal gücünüzü kullanın.

Çevrenize yenilikler getirin. Kolaya kaçmayın. Aldığınız her sorumluk size tecrübe olarak geri dönecektir. Yeni fikirler getirirken fikirleriniz akıcı olsun. Bir konuda kilitlenip kalmayın. Örneğin evinizde su ve elektrik kesildi. Hemen kolaya kaçıp "gelene kadar idare ederim" demeyin. 118'i arayın, su ve elektrik idaresinin numarasını alın. Ödenmemiş bir faturadan dolayı mı yoksa bir arıza sebebiyle mi kesildiğini öğrenin. Arızadan ise, arızanın neden kaynaklandığını, ne zaman giderileceğini, suyun ve elektriğin ne zaman geleceğini sorun. Akşam gelecekse akşam ışıksız kalmamak için gidin marketten birkaç tane mum alın. Ailenize bu kesintiyi haber verin ve onların rahat edebilmeleri için tedbirler alın. Eğer akşama arkadaşlarınız gelecekse onları da bu kesintiden haberdar edin. Kesinti uzun sürecekse akşam yapacağınız ödevi gündüzden bitirin. Bunun gibi birçok çözüm düşünebilirsiniz. Bundan sonra bu konuda dikkatinizi açık tutarsanız, göreceksiniz ki, yenilikçi düşüncenizi geliştirmek için günlük hayatta karşınıza pek çok fırsat çıkacaktır.

Düşünce gücünüzü geliştirmek için

Düşünce hızını geliştirin: Yavaş düşünmek sizin düşünme potansiyelinizi de felç eder. Bu sebeple kendinizi hızlı ve akıcı düşünmeye göre şartlayın.

Beyninizin fikir üretme gücü sınırsızdır. Siz de kendinizdeki bu yeteneği gözardı etmeyin. Kafanızı ne kadar çalıştırırsanız size o kadar kâr olarak dönecektir. Özgür düşünün. Sürekli yeni ve orijinal fikirler geliştirin.

Olaylar ve nesneler arasında ilişki kurmaya çalışın. Bu konuda egzersiz yapın.

Sözcük dağarcığınızı geliştirin. Daha önce de belirttiğimiz gibi beyin, sözcüklerle düşünür. Bu şekilde yeni düşünce üretmeniz daha kolay olacaktır.

Fikirlerinizi baskı altına almayın, yanlış ya da uygunsuz olur diye düşünmeyin, fikirlerinizin sel gibi akmasına izin verin. Fikirlerinizi üretirken eleştirmeyin. Önce görüşler ortaya çıksın, sonra değerlendirirsiniz.

Eğer fikir geliştirirken çevrenizden de sizi engelleyecek müdahaleler gelirse onlara da izin vermeyin.

Fikir geliştireceğiniz ortamların sessiz sakin olmasına özen gösterin.

Kendinize hedef belirleyin. Bir gün içinde yüz, haftada yedi yüz tane yeni fikir geliştirebilin. Konuları kendiniz seçebilirsiniz. Örneğin: Okuldaki öğrencilerin birbirleriyle kaynaşması ve birbirlerine dostça tavır göstermeleri için ne gibi aktiviteler yapılabilir? Bir günde pek çok fikir getirin. Üç beş fikirden sonra aklıma bir şey gelmiyor, diye bırakmayın. Eğer isterseniz birbirinden farklı onlarca fikir üretebilirsiniz. Aklınıza gelen fikirleri öğretmenlerinizle paylaşın. Okullarda mutlaka ufak tefek aksaklıklar, çözüm getirilmesi gereken konular, gelenekselleşmiş, yenilik getirilmeyi bekleyen uygulamalar olabilir. Öğrenci-öğretmen ilişkileri, sosyal aktiviteler, spor, alt yapı vs. gibi. Bu şekilde çözülmesi gereken konuları kendinizden uzakta görmeyin. Benim yaşım daha küçük, bu iş büyüklerin işi, demeyin. Eğer gerçekten isterseniz, sizden yaş ve tecrübe olarak büyük pek çok insandan çok daha iyi ve yenilikçi çözümler getirebilirsiniz. Buna inanmanız gerekir.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu