08/12/2009 20:17
(? Batı Türkistan - 1166 Yesi) Orta Asya Türkleri arasında İslâmiyetin yayılmasında büyük katkısı olan, Yesevi Tarikatının kurucusu, Türk mutasavvıfı ve şairidir. Asıl adı Ahmet bin Muhammet bin İbrahim bin İlyas'tır. ‘'Pir-i Türkistan ve Hazret-i Türkistan" lâkablarıyla da bilinir. Doğum tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Yedi yaşında babasını kaybedince bugün Türkistan olarak bilinen Yesi kentine yerleştiği için Yesevi adıyla anılmıştır. Ölüm tarihine ilişkin farklı bilgiler vardır. Yaygın olan görüş 1160 yılında Yesi'de öldüğü şeklindedir. Ahmet Yesevi'nin mezarı üzerindeki görkemli türbe ve külliyeyi Timur inşa ettirmiştir.

Ahmet Yesevi ilköğrenimini babası İbrahim Şeyhten aldı. Babasının ölümünden sonra eğitimini Baba Arslan'ın öğrencisi olarak sürdürdü. Tasavvufla ilgili ilk bilgileri Baba Arslan'dan alan Ahmet Yesevi, onun ölümünden sonra dönemin bilim merkezi olan Buhara'ya gitti. Burada dönemin önde gelen mutasavvıf ve düşünürlerinden Yusuf Hemedâni'nin öğrencisi oldu. Hocasının ölümünden sonra ölünceye değin kalacağı Yesi'ye döndü. Yesi Ahmet Yesevi'nin görüşleri ve eğitimiyle aydınlanan hareketli bir kent oldu. Ahmet Yesevi, burada Türk toplumuna, İslâm dininin emir ve yasaklarını anlatıp öğrenci yetiştirdi. Öğrencileri günden güne çoğaldı. Yetiştirdiği öğrenciler çeşitli ülkelere giderek, İslâmiyetin yayılmasında öncü oldular. Arapça ve Farsçayı çok iyi bildiği hâlde yalın bir Türkçe kullanarak ‘'hikmet" adı verilen şiirler yazdı. Ahmet Yesevi, şiirlerinde insanlar arasındaki sevgiyi, hoşgörüyü, dayanışmayı, Tanrı ve insan sevgisini konu almıştır. Düşüncelerini anlatmak için yazdığı bu şiirler daha sonra "Divân-ı Hikmet" adı altında toplandı.

Önceki
Önceki Konu:
Akson
Sonraki
Sonraki Konu:
Aktinitler

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu