08/12/2009 20:17
Pimpinella anisum. Maydanozgillerden, kokulu tohumu hamur işlerinde ve rakı yapımında kullanılan, yurdumuzda da yetiştirilen bir bitki. Yaz aylarında beyaz renkli çiçekler açan bitki, 40-60 cm boyundadır. Anason olgunlaştıktan sonra temmuz, ağustos aylarında toplanır. Gölgede kurutulan meyveleri ve meyvelerinden su buharı damıtmasıyla elde edilen yağı kullanılır. Kuru meyveler toz hâline getirilir ya da suyla birlikte kaynatılarak suyu içilir. Anason meyveleri yaklaşık 2 mm genişlikte ve 6 mm uzunluktadır. Armut biçiminde, yeşil-gri renklidirler. Anasonun kuvvetli ve özel bir kokusu ve hafif acı, yakıcı bir tadı vardır.

Anason, Orta Avrupa, Rusya, Doğu Hindistan ve Akdeniz havzasında yetiştirilir. Türkiye'de de başta Ege bölgesi olmak üzere tüm Anadolu'da, özellikle Antalya, Aydın, Burdur, Isparta, İzmir, Muğla ve Manisa'da yetiştirilir.

Önceki
Önceki Konu:
Algı
Sonraki
Sonraki Konu:
Anatomi

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: