08/12/2009 20:17
Vicia faba. Baklagiller (Fabaceae ya da Leguminosae) familyasından bir yıllık otsu bir bitki. Taneleri taze ve kuru olarak tüketilen badıçlı bitki. Anayurdu Orta Doğu ve Avrupa'dır. Türkiye ve Akdeniz ülkelerinde çok yetiştirilen bakla 1,5 metreye kadar boylanabilir. Tohumla yetiştirilen bakla her yıl yeniden ekilebilir. Meyveleri tazeyken zeytinyağlı sebze yemeği olarak yenir. Badıçları tazeliğini kaybettikten sonra da taneleri ayıklanıp kurutulur ve fava denen zeytinyağlı ezmesi yapılır. Protein ve nişasta açısından zengin olan baklanın besin değeri oldukça yüksektir. Ayrıca besleyici bir hayvan yemi de olan bakla, toprağı azotça zenginleştirir. Türkiye'nin birçok yerinde, tarlalarda ara ürün olarak yetiştirilir.

Önceki
Önceki Konu:
Antigua Ve Barbuda
Sonraki
Sonraki Konu:
Bakteriyoloji

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: