Balıklar su içer mi? - Bilgiler
17/04/2013 18:00
Birçoğumuzun evinde akvaryum vardır. Balıkların gün boyu bir o yana bir bu yana hareket ettiğine tanıklık ederiz. Yem yedikleri dışında su içtiklerini görmeyiz. Peki balıklar gerçekten su içiyor mu? Bu, gerçekten de merak uyandırıcı bir konu.

Her canlının vücudunda farklı oranlarda su bulunur. Bu, tüm canlıların suyu fizyolojik olarak kullandığı anlamına gelir. Dolayısıyla balıklar, ihtiyaçları gereği su içer. O zaman akla hemen, hayatını su içinde sürdüren balıkların nasıl su içtiği sorusu geliyor.

Balıklar, tatlı ve tuzlu su balıkları olmak üzere ikiye ayrılır. Tuzlu suda yaşayan  balıkların vücut sıvıları, deniz veya tuzlu su ortamına göre daha az yoğundur. Bu yüzden balıkların vücudundan dışarıya doğru bir su çıkışı olur. Tuzlu su balıkları, fazla su kaybını önlemek için devamlı su içmek zorundadırlar. Aynı zamanda içtikleri tuzlu sudaki elektrolitleri, solungaçları vasıtasıyla vücutlarındaki elektrolitler ile dengelerler. Bu da çok fazla enerji gerektiren bir işlem olduğu için, tuzlu su balıkları böbreklerinden atılan suyu minimum seviyeye indirir.

Tatlı suda ise tam tersi  bir durum vardır. Balıkların başı sürekli vücutlarına giren suyla derttedir. Bu fazla suyu dışar atmaya çalışırlar.  Dışarıdan su girişini en aza indirmek için solungaçlar görev yapar. Tatlı su balıkları, tuzlu su balıklarına nazaran daha çok su boşaltır.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu