08/12/2009 20:17
Mantarlar grubunda yer alan bir hücreli canlı. Çıplak gözle görülmeyecek kadar küçük, yuvarlak ve renksiz hücreleri olan mayalar, genellikle bir araya gelmiş yığınlar hâlinde bulunur.

Oksijensiz koşullar altında bakteri ve mayalarda görülen şeker moleküllerinin parçalanarak enerji açığa çıkması olayına "mayalanma" (fermantasyon) denir.

Mayalar doğada çok yaygın olarak bulunurlar. Mayalandırma yoluyla baldan bal şarabı, malttan bira, üzüm suyundan da şarap yapımı çok eski çağlardan beri bilinmektedir.

Mayalanma olayının nasıl gerçekleştiği bilimsel olarak ilk kez 19. yüzyıl ortalarında ünlü Fransız bilgini Louis Pasteur (Luis Pastör) tarafından açıklanmıştır.

İLGİLİ KONULAR

Fermentasyon, Tomurcuklanma

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: