08/12/2009 20:17
Genellikle gerçek anlamı dışında kullanılarak bir düşünceyi, durumu, olayı ve algıyı anlatan kalıplaşmış söz öbeği.

Örnek:

Gönlünden kopmak; hariçten gazel okumak; ileri geri konuşmak ...vb.

Deyimlerin sözcükleri değiştirilip yerine aynı anlama gelen sözcük konulamaz. Deyimlerde sözcükler genellikle sözlükteki anlamlarının dışında anlamlar yüklenir. Türkçede deyimler genellikle söz öbeği biçimindedir; ancak tümce durumunda olan deyimler de vardır.

Örnek:

Ateş parçası (söz öbeği); atı alan Üsküdar'ı geçti (tümce).

Deyimler anlatıma güç katar, her biri belli bir olayla ilgili olduğundan ve belli bir anlam taşıdığından anlatılması zor durumları kısa ve etkili olarak açıklama kolaylığı sağlar. Yerinde kullanılan bir deyim çoğu zaman bir paragrafın ya da bir sayfa açıklamanın yerini tutar. Anlatılmak istenenleri somutlar, daha anlaşılır kılar. Deyimlerin anlamı, kişiye göre değişmediğinden söylemek istediklerimizin herkesçe aynı biçimde anlaşılmasına hizmet eder. Deyimler, bir halkın kültür zenginliğinin önemli bir göstergesidir. Türkçe, deyimlerinin bolluğu ve anlam derinliği yönünden dünya dilleri arasında seçkin bir yere sahiptir.

Önceki
Önceki Konu:
Destan
Sonraki
Sonraki Konu:
Dıckens, Charles

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu