08/12/2009 20:17
Kayıngillerden, Kuzey Yarım Küre'nin ılık yerlerinde ve yurdumuzun daha çok Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yetişen bir ağaççık ve meyvesinin adı. Yüksekliği 3-36 m arasında değişen fındık ağacı, gübreli, killi kumlu toprakta; meyvelerinin olgunlaşma döneminde güneşli ve yağışsız havada yetişir. Fındık, yağ, karbon hidrat ve proteince zengindir. Fosfor ve kalsiyum gibi minerallerle B1, B2 ve E vitaminlerini içerir. Yağından gıda, parfümeri ve sabun sanayiinde yararlanılır. Türkiye, dünyada en çok fındık üreten ülkeler arasındadır. Başlıca yerli fındık çeşitleri; tombul fındık, sivri fındık, badem fındık, kan fındığı ve foşa fındığıdır.

Önceki
Önceki Konu:
Fıkıh

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: