08/12/2009 20:17
Cocos nucifera. Tropikal bölgelerde yetişen bir ağaç ve bu ağacın kurutulmuş meyvesi. Yaklaşık 30-45 cm uzunluğunda ve 15-20 cm çapındaki bu meyvenin dışında kahverengi bir örtü ve bu örtünün iç kısmında nişasta, yağ, alueren taneleri ve kahverengi pigment bulunur. Bitkinin kökeninin Güneydoğu Asya olduğu sanılmaktadır; ancak günümüzde tüm tropik bölgelerde yetişmektedir.

Hindistan cevizinin meyveleri doğrudan yenebilir, ayrıca henüz olgunlaşmadan içindeki sıvı çıkarılarak içecek olarak kullanılabilir. Besleyici değeri yüksektir. Meyvenin yağlı kısımlarının kurutulmasıyla kopra denilen bir ürün elde edilir; bu ürün Hindistan cevizi yağı, sabun, kozmetik ürünler ve margarin yapımında kullanılır. Hindistan cevizi ağacının kolay çürümeyen lifli kerestesi mobilyacılıkta kullanılmak üzere başka ülkelere ihraç edilir, yaprakları da sepet yapımında kullanılır.

Önceki
Önceki Konu:
İzobar
Sonraki
Sonraki Konu:
Göz Bankası

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: