08/12/2009 20:17
Hindu halklarının son iki bin yıldan bu yana inanç ve görenek sistemi.

Hindistan nüfusunun %80'i olan 600 milyon kişinin inandığı Hinduizm, bu ülkedeki en yaygın dindir. Hindistan'dan başka Nepal'de ve Endonezya'nın bir bölümünde de izlenmesi nedeniyle Hinduizm, Asya'nın en büyük dini niteliğindedir. Tarihte İndus Irmağı çevresinde gelişen uygarlığın, Hinduizm'e çok benzeyen bir din geliştirdiği bilinmektedir. Bu din, daha sonra güneydeki Dravidyanlarla Kuzey Hindistan'ı işgal eden Aryan'ların birleşmesiyle Hinduizm'e dönüşmüştür. M.Ö. 1000 yıllarında Veda'ların yazılmasıyla bu dinin ilk yazılı kaynakları ortaya çıkmıştır. Hinduizm'in günümüzdeki önemli kitapları Krishna'yı anlatan Bhagavad Giita bölümüyle ünlü Mahabharata destanı, Rama'nın hikâyesini anlatan Ramayana destanı, Veda'lar, Upanishad'lar ve Purana'lardır.

Hinduizm'in temel inanışına göre, insanlar, bir seri enkarnasyon yoluyla dünyaya birçok kez gelip gider. Bu geliş gidişlerin sonunda ‘yeniden doğma' zincirinin kırılması ile ‘moksha' -özgürlük- seviyesine ulaşılır. Her yeniden doğuşla bu ebedi sona biraz daha yaklaşılır, burada belirleyici etken; neden ve sonuç yasasını oluşturan ‘karma'dır. Yaşam boyunca yapacağınız kötü davranışlar kötü karma oluşturmanıza, sonuçta da aşağı bir beden almanıza neden olacaktır. Tersine, bu yaşamınızdaki iyi davranışlarınız iyi karma oluşturarak bir sonraki yaşamınızda tekrar doğma zincirinden kurtulmanızı ve özgür kalmanızı sağlayabilir.

Hinduizm'de en üstün gücü sembolize eden, her şeye gücü yeten ve her zaman var olan yüce Tanrı, Brahma'dır. Brahma'nın üç fiziksel ifadesi vardır. Bu ifadelere göre; Brahma-yaratıcı, Vishnu-koruyucu ve Shiva-yok edici ve yeniden yaratıcıdır. Brahma'nın her yeri görme özelliği nedeniyle, dört yöne bakan dört kafası vardır. Dört Veda'nın bu dört ağızdan yayıldığına inanılır.

Önceki
Önceki Konu:
Göz Bebeği
Sonraki
Sonraki Konu:
Göz Bilimi

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu