Genel olarak kaldirik ismiyle bilinir. Bu otun ne zamandan bu yana kullanıldığına dair herhangi bir net bilgi yoktur.

Kaldirik otu çeşitli yörelerde farklı şekillerde isimlendirilir. Kaldırak, sığırdili, ıspıt ve holdan otu şeklinde adlandırılmıştır.

Birden çok soruna faydası olduğu bilinen bu ot halk arasında kişinin özgüvenini arttırıcı, cesur olmasını sağlayan bir ot olarak bilinir. Buradan hareketle tarih sahnesinde; savaşa gidecek askerlerin cesaretlerini arttırmak üzere sembolik olarak çeşitli kıyafetleri ve üzengilerine bu otun temas ettirildiği rivayet edilmektedir. Çeşitli bilim insanları tarafından yapılan incelemelere göre kaldirik otu, böbreküstü bezleri üzerinde etkili olduğundan tüketen kişilerde bir rahatlama hissi uyandırmaktadır.

İçinde barındırdığı çeşitli mineral tuzlar, potasyum ve kalsiyumdan dolayı tuz içermeyen diyetlerde sıklıkla tüketilmektedir.

Kaldirik, yaz aylarının başı ile sonu arasında çiçeklerini vermeye başlar. Genelde nemli iklim ve bölgelerde yetişir. Yerden yüksekliği 10-65 santim arası olup sert tüyümsü uzantılara sahiptir. Yaprakları, şekil itibari ile oval olmakla birlikte çiçeklerinin uzunluğu ile bilinir. Ülkemizde Marmara, Karadeniz Bölgesi'nin kuzeyi ve Batı Anadolu Bölgesi'nde yetişir.

Kaldirik Otunun Faydaları Nelerdir?

- Sıkıntıları giderebilir.

- Vücudun kırgın olduğu dönemlerde ter atma amacıyla kullanılır.

- Çeşitli idrar yolları hastalıklarında idrar söktürmede kullanılır.

- Balgamdan dolayı bir tıkanıklığınız varsa, kaldirik otunun faydasını görürsünüz.

- Solunum yolları ve özellikle boğaz bölgesindeki ağrılarda kullanılır.

- Öksürük çeşitlerinin tedavisinde yardımcı olarak kullanılır.

Rahatlama sağladığından dolayı yan etkisiz bir antidepresan işlevi görür.

Nasıl Kullanılabilir?

Diyetlerde: Özellikle tansiyon hastaları tarafından uygulanan tuzsuz diyetlerin vazgeçilmezlerindendir. Mineral tuzları barındıran yaprakları diyetlere eklenir.

Yemeklerde: Çiçek kısımlarının garnitür niyetiyle kullanıldığı bilinmektedir. Özellikle kırsal kesimlerde tavada kavrularak kullanılmaktadır. Ayrıca küçük parçalar halinde ayırarak çocuğunuza vereceğiniz peynirli sandviçlerde ve salatalarınızda gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Süslemede: Saksılarda ya da çeşitli alanlarda büyüttüğünüz bitkilerin çevresine kaldirik ekmeniz, diğer bitkilerinizin daha hızlı büyümesini sağlayacaktır.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu