08/12/2009 20:17
(1880 Alabama, ABD - 1968 Connecticut, ABD) ABD'li eğitimci ve yazar. Kör ve sağır kişilerin eğitiminde önemli katkıları oldu. Alabama Eyaleti'nin Taskanbiya kentinde dünyaya geldi. Henüz 19 aylıkken geçirdiği yüksek ateşli bir hastalık sonucunda; görme, işitme ve konuşma yeteneklerini kaybetti. Helen Keller bundan sonraki yaşamını kör ve sağır olarak sürdürmek zorunda kaldı. Helen, genellikle başkalarının hareketlerimi taklit ederek, bazı şeyleri öğrenmeyi başardı.

Yedi yaşına kadar ailesiyle anlaşabilmek için kendi kendine 60'tan fazla işaret geliştirdi. Helen'in bilinçli bir eğitime gereksinimi vardı. Bu konuda çeşitli araştırmalarda bulunan ailesi onu, Perkins Körler Okuluna göndermeye karar verdi. Anne Sullivan, Perkins Körler Okulundan mezun, az gören bir kişiydi. Okul müdürü tarafından Helen'in yetiştirilmesi için görevlendirildi. Sullivan, Perkins Körler Enstitüsünde bulunduğu sırada, sağır ve körlerin eğitimi konusunda belli bir deneyim kazanmıştı.

Keller, öğretmeni Sullivan'ın yardımıyla çevresindeki bütün nesneleri dokunup ve koklayarak tanımaya çalıştı. Ona sürekli olarak çevresinde olup biteni konuşarak anlatırken, diğer taraftan da sözcükleri, cümleleri elinin içine harf harf çizdi ve onları ezberletti. Sullivan, Keller'in bu yolla işitebilen bir çocuk kadar bilgilere sahip olmasını sağladı.

Keller, işitme duyusu olmayan bir kişinin çok zor başarabileceği konuşma becerisini de zamanla kazandı. Sullivan da, Keller'in daha üst düzeyde resmi bir eğitim alması gerektiğini düşünerek, 1888'de Boston'da bulunan Perkins Körler Enstitüsüne baş vurdu. Keller daha sonra, 1894'te New York'taki Wright Humason sağırlar okuluna girdi. Keller daha sonra kör ve sağırlar okuluna yakın olmak amacıyla Boston'a gitti. Burada Radcliffe Kolejine ve Harvard Üniversitesine devam etti. 1904'de 24 yaşındayken tarihte ilk kez sağır ve kör bir kişi olarak, başarıyla üniversiteden mezun oldu. Keller, kolejde öğrenciyken "Kendi Hayatımın Hikâyesi" adlı bir kitap yazdı. Yazdığı kitap 50 ayrı dile çevrildi. Ayrıca, körlük, sağırlık, sosyal olaylar ve kadın hakları gibi konularda da 13 kitap yazdı.

Keller, aktif ve mücadeleci bir kişiydi. Kadınların başta oy hakkı olmak üzere diğer politik haklar için, özürlülerin eğitim ve rehabilitasyonu için mücadelesi ve çalışmalarıyla dikkat çekti. 1921'de Amiral Migel'le birlikte Amerikan Körler Vakfının kuruluşuna katıldı. Keller'in yaşamı ve mücadelesi hakkında çok sayıda kitaplar yazıldı, filmler yapıldı ve tiyatro oyunları sahnelendi. Çeşitli ülkeler tarafından örnek mücadelesi ve çalışmaları nedeniyle madalyalarla ödüllendirildi. 1946-1957 yılları arasında 5 kıt'ada 35 ülkeyi ziyaret ederek çeşitli konferanslar verdi. 1936 yılında Sullivan'ın ölümü, Helen Keller için yeri doldurulamayacak bir kayıptı. Keller, yaşamının bundan sonraki bölümünde Amerikan Körler Vakfında ve Amerikan Denizaşırı Körler Örgütünde danışman olarak çalıştı. Helen Keller 1968'de 88 yaşındayken Vesborg'daki evinde, yaşama veda etti.

Başlıca yapıtları şunlardır:

Yaşadığım Dünya (The world live in), Öğretmen Anne Sullivan (Teacher Anne Sullivan), Benim Dinim (My religion), Sonraki Yaşamım (My later life), Taş Duvarın Şarkısı (The song of the staone wall), İyimserlik (Optimizm).

Önceki
Önceki Konu:
Kazım Karabekir
Sonraki
Sonraki Konu:
Keltler

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu