08/12/2009 20:17
Çocukluk döneminde gözlenen bir hastalık. Boğaz ağrısına da yol açan bir bakteri bu hastalığa neden olur. Çocuğun derisinde her yerde kırmızımsı pembe döküntü oluşur. Ateşin aniden çok fazla yükselmesiyle başlar. Ayrıca çocuk kızarır, boğazı ağrır. Bademcikleri şişerek kızarır ve beyaz bir zarla kaplanır. İkinci gün yüzü kırmızı bir renk alır ve döküntü bedenin her yerine yayılır. Bununla birlikte, söz konusu belirtiler her zaman bu kadar şiddetli değildir. Hastalık bazı çocuklarda yalnızca biraz ateş yükselmesi ve biraz da boğaz ağrısı şeklinde görülür. Hastalık sırasında iştah kaybı yaşanır.

Kızıl, eskiden birçok ölüme yol açan hastalıklardan birisiyken günümüzde antibiyotiklerle kolayca tedavi edilebilmektedir. Hastalık süresi 7-10 gündür.

Kızıl hastalığı bulaşıcıdır. Kızıl hastalığından sorumlu bakteriler, boğaz ve bademciklere yayılarak çoğalır. Bu bakteriler son derece yaygın olduğu ve hiçbir hastalık belirtisine yol açmadan insanlarda bulunabildiği için, çocuğun hastalığı nereden aldığı kestirilemez. Bakteriler öksürme ve hapşırmayla bulaşır. Ama bazı insanlarda hastalığın belirtileri tam olarak görülmediği için nereden bulaştığı belli olmaz. Bakteriler bedene solunum yoluyla girmelerinin yanı sıra yaralardan da geçebilir.

Hasta çocuğa bol miktarda sıvı verilmelidir. Ateş çok yükselmişse ılık suya batırılmış süngerle hastanın bedeni silinerek ateş düşürülmelidir.

Önceki
Önceki Konu:
Klorofil
Sonraki
Sonraki Konu:
Kızamık

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: